`Anlaşmasız ayrılık ani şok yaratır`

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşmasız şekilde ayrılmasının ani bir şok etkisi yaratacağını söyledi.

`Anlaşmasız ayrılık ani şok yaratır`
02.08.2019 Cuma 14:23

Güncelleme : 05.08.2019 Pazartesi 10:01

İngiliz yayın kurumu BBC’ye değerlendirmede bulunan İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney,  “Anlaşmasız ayrılık durumunda ani bir şok oluşacaktır. Anında ürün tedarikinde  aksamalar oluşur. Fakat aynı zamanda ekonomik olmayacak işletmelerle  karşılaşırız.” ifadelerini kullandı.

İngiltere’nin AB’den anlaşmasız şekilde ayrılması durumunda İngiliz sterlininin değer kaybı yaşayacağını belirten Carney, “Ticari ilişkilerimizdeki  değişim, reel gelirlerin daha düşük olacağı anlamına geliyor.” şeklinde konuştu.

Carney, İngiltere’nin AB’den anlaşmasız şekilde ayrılması halinde ülkenin AB ile yaptığı ticaretteki oyunun kurallarının temelden değişeceğini, bunu sonucunda da İngiltere’de yerleşik büyük ve karlı şirketlerin ekonomik  değerlerini kaybedebileceği uyarısında bulundu.

İngiltere’nin AB’den anlaşmasız şekilde çıkmasında en çok otomotiv,  yiyecek imalat ve kimya endüstrilerinin olumsuz yönde etkileneceğini belirten Carney, “Bu sektörler yatırım yapmıyor. Ekonominin bu derece yavaşlamasının bir  nedeni de işletmeleri yatırımlarının çok çok zayıf olması.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiltere’nin AB’den anlaşmasız şekilde ayrılmasının enflasyon baskısı  yaratacağının altını çizen Carney, “Ekonomiyi desteklemek için elimizden geleni  yapacağız.” dedi.

İktidarda olan Muhafazakar Parti’nin önde gelen isimlerinden Iain  Duncan Smith, daha önce İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney’i Brexit’e ilişkin “korku projesi” uygulamakla suçlamıştı.

İngiltere Merkez Bankası'ndan dün yapılan açıklamada, büyüme  tahmininin bu yıl için yüzde 1,5'ten 1,3'e, 2020 için ise yüzde 1,6'dan 1,3'e  çekildiği bildirilmişti.
En Çok Okunan Haberler