• Eda Önder Öztürk

Avrupa tahvil faizleri yükselişte…

02.02.2017 Perşembe 15:49

İtalya-Almanya-Fransa Tahvil Faiz Farkları Genişliyor…

2016 yılı Avrupa’da Brexit kararı ve sürecine ilişkin sancılar ile birlikte finansal sistemin güvenilirliğinin sorgulandığı bir yıl olurken, 2017 yılının neredeyse tamamını seçim süreci ile geçirecek olan Avrupa için tahvil faizlerindeki hareketler 2017 yılında takip edilmesi gereken konuların başında geliyor.

Euro Bölgesi ekonomisinde son dönemde enflasyon verilerinde yukarı yönlü bir kıpırdanma görülse de, enflasyonda söz konusu kıpırdanmanın euronun zayıf seyri ve petrol fiyatlarındaki görülen yükseliş kaynaklı olması nedeniyle yatırımcılarda güven uyandırdığını söylemek mümkün değil. Euro bölgesi ekonomisine ilişkin olarak yatırımcılar iyimserlikleri göz ardı ederken, son dönemde bölge genelinde siyasi risk unsurlarının ortaya çıkması paralelinde yatırımcıların endişeleri aşağıdaki grafikten de görüldüğü tahvil piyasasına yansımış durumda.

Fransa ve İtalya’da seçim kampanyalarının hız kazanması ve Euro bölgesinin dağılmasına ilişkin endişeler paralelinde; Fransız ve İtalyan tahvillerinin getirileri yükselirken;  İtalyan 10 yıllık tahvil faizi, 18 ayın en yüksek seviyesi olan 2.35 seviyesine ulaştı.

Grafik 1: Almanya, İtalya ve Fransa 10 Yıllık Tahvil Faizleri


  
Kaynak: Bloomberg

2016 yılında tanık olduğumuz Brexit süreci ve Trump’ın ABD’de başkanlık yarışından galip çıkması sonrası dünya genelinde popülist söylemler sadece ses getirmekle kalmayıp seçim sonuçlarına da etki ediyor. Son dönemde ön plana çıkan popülizm paralelinde Avrupa’da hem Avrupa Birliği hem de parasal birlik karşıtı söylemler daha yüksek sesle telaffuz ediliyor.

Yapılan araştırmalar incelendiğinde Frankfurt merkezli Sentix, Ocak ayı Euro Bölgesi Dağılma Endeksi anketinin sonuçlarına göre de özellikle parasal birliğin istikrarı konusunda yatırımcılar 2017 yılı adına endişeleniyor. Sözkonusu çalışmada para birliğinden çıkışta en yüksek ihtimale sahip ülkenin İtalya olduğu belirtilmekte.

2016 yılı ikinci yarıda yükseliş eğiliminin görüldüğü endeks; 2016 yıl sonunda %21,8 oranında olup  2017 yılı Ocak ayında %21,3 oranına gerilemesine rağmen söz konusu seviyelerin yüksek ve endişe edilecek noktada olduğu belirtiliyor.

Grafik 2: Sentix Euro Bölgesi Dağılma Endeksi  



Kaynak: Bloomberg   

Grafik 3: Ülkelerin Büyüme ve Borçluluk Oranlarının Gösterimi



Kaynak: Bloomberg            

İtalya’da erken seçim ihtimallerinin gündeme gelmesi, Avrupa’da 2017 yılının genelinde siyasi risk unsurunun finansal piyasalarda baskın karakter olmasının etkisiyle Avrupa tahvil pazarında İtalya, Fransa, İspanya gibi ülkelerin tahvillerinden Almanya tahvillerine doğru bir eğilim görülmesi söz konusu olabilir. Bununla birlikte Avrupa’da faiz makasında görülebilecek bir açılmanın sinyallerini şimdiden alabildiğimizi söylemek mümkün. Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere son dönemde İtalya ve Almanya tahvil faizleri makasında görülen değişimi uzun vadede Euro için negatif bir görünüm oluşturur.

Grafik 4: İtalya- Almanya 10 Yıllık Tahvil Faiz Farkı ve EURUSD paritesi



Kaynak: Bloomberg     

Grafik 5: Ülkelerin Enflasyon ve 10 Yıllık Tahvil Faiz Oranları


Kaynak: Bloomberg

Eda Önder Öztürk
ALAN YATIRIM KIDEMLİ ANALİSTİ



Yazarın Önceki Yazıları