• Tuncay Turşucu

Borsa güçleniyor

26.12.2017 Salı 14:35
Borsa endeksi geçen haftayı kritik olarak izlediğimiz 110300 seviyesi üzerinde tamamladı. Bunu teknik anlamda pozitif bir sinyal olarak algılamak mümkün. Endeksin 110300 seviyesi üzerinde kalması ve yerleşmesi ilerleyen günlerde 115000 hedefine gitmesi için önemli olacak. BIST100 endeksi gelecek hafta yükselişini sürdürebileceği gibi hafif kar satışları ile 110300 seviyesi üzerine yerleşme çalışmaları yapabilir. Buna karşın 110300 seviyesinin altına gerilemesi durumunda kar satışları artabilir. Bu durumda 107000-108000 bölgesine kadar geri çekilmeler olabilir. Bu noktada endekste 22 haftalık ortalama ve yatay destekler bulunuyor. Bu derece geri çekilme teknik olarak normal olmakla birlikte keyifleri kaçırabilir. 
 
Önümüzdeki hafta Pazartesi günü global piyasalar noel tatili nedeni ile kapalı olacak. Salı günü ise ABD piyasaları açılırken, Avrupa piyasaları kapalı kalmaya devam edecek. Başka deyişle yabancı katılımı gelecek hafta oldukça az olabilir ve içeride biz bize bir Borsa ile karşılaşabiliriz. Hafta genelinde önemli bir veri bulunmuyor. Salı günü içeride Aralık ayı kapasite kullanım oranını alacağız, Cuma günü ise Kasım ayı dış ticaret dengesi verisi gelecek. Her iki veride piyasaları etkileyecek düzeyde değil. ABD kanadında ise orta düzeyde veriler alacağız. 
 
Borsa da bilanço beklentili alımlar hafif de olsa hissediliyor. Bilanço beklentili hisse bazlı hareketlerin Ocak ayı ile birlikte şiddetlenmesi beklenebilir. Görüldüğü kadarı ile ihracatçı şirketler, 3.çeyrek dönemde güçlü bilanço getiren şirketler, demir çelik, otomotiv, enerji, petrokimya gibi başlıca sektörlerde hareketli haftalar yaşanacak görünüyor. 
 
Yabancılar tatilde 
 
ABD’de devam eden davada ise jürinin kararı yılbaşından sonraya kaldı. Bilindiği gibi bu davada Hakan Atilla ile ilgili karar verilecek. Sonrasında ise bu dava referans alınarak ilerleyen günlerde ABD otoritesinden Halkbank’a yönelik bir yaptırım olacak mı olmayacak mı onu izleyeceğiz. Bu nedenle bankacılık sektörü bir süre daha baskı altında kalabilir ve endeksteki yükselişe sınırlı destek verebilir. 
 
Endekste geri çekilmelerde uzun vadeli yatırımcıların sakin kalmasında fayda var. İyi ve güçlü şirketlerde alınmış pozisyonlar sorun olmayacaktır. Kısa vadeli traderler ise 110300 desteğine dikkat etmelerinde fayda var. 
 
Dolar\TL de seyir aşağı eğimli
 
Forex piyasalarında ise gelişmekte olan para birimleri ABD doları karşısında güçlü görünüyor. Buna paralel DolarTL paritesinde de zayıf bir görünüm var ve kurda teknik olarak aşağı gelme olasılığı yükselme olasılığından yüksek görünüyor. ABD Dolarındaki global zayıf seyir başta TL olmak üzere tüm GOP para birimlerinin rahat bir seyir izlemesini sağlıyor. USDTRY paritesinde 3.81 önemli destek olurken, bu desteğin kırılması durumunda 3.74 bölgesine doğru geri çekilme hızlanabilir. Buna karşın 3.85 seviyesinin üzerinde kalıcı kapanışları ise yükseliş sinyali olarak algılayacağız. 
 
EURUSD ve Ons Altın
 
EURUSD paritesinde ise 1.1750-1.1950 arasında sıkışık ve yönsüz seyir devam ediyor. Ons Altında ise tepki yükselişin 1275 direncine doğru devam etti. Ancak teknik görünüm zayıf. 1275 direncini geçmekte zorlanırsa geri çekilmeler olabilir. Bu durumda 1260 seviyesi destek. Altının güçlenmesi için 1275 seviyesinin üzerinde kalıcı seyirler göstermesi gerekli. Bu durumda 1290 seviyeleri gündeme gelebilir. 
Yazarın Önceki Yazıları