• Güngör Uras

Normalizasyon beklentisi var

22.06.2018 Cuma 08:49
Seçimden sonra nasıl bir yönetim oluşacağı belli olmadığı halde, yurt dışında da yurt içinde de ekonomide bekleyişler iyimser. 
 
Bekleyişlerin iyimser olmasının nedeni var. Seçim döneminde dış ve iç ekonomik baskılara rağmen ekonominin çarkları döndü. Dövizin, faizin ve enflasyonun beklenenden yüksek olmasına rağmen, ekonomide büyük bir olumsuz hareket görülmedi. 
 
Seçim sonuna, yeni döneme Türk ekonomisi bütünüyle bir normalizasyon beklentisiyle giriyor. En önemli beklenti ülke ekonomisinin bütünüyle yeniden yapılandırılması. Çünkü mevcut yapı güçlendirilmeden ekonominin bütününün normal bir şekilde faaliyetini sürdürmesi imkânsız. 
 
Seçim öncesi ve seçim dönemlerinde dış olumsuz gelişmeler genel yapıyı güçsüz hale getirdi. Döviz girişlerinin yavaşlaması, döviz kuru ve faizin beklentilerin üstüne çıkması, küçüğünden büyüğüne şirketlere yük getirdi.  
 
Yeni politikalar lazım
 
Seçim sonunda ekonomi yönetiminin sorumluluğunu üstlenecek kadrolar bütün bunları dikkate alarak yeni ekonomi politikaları oluşturacaklar. 
 
Avantajımız, tüketicisinden yatırımcısına, üreticisine iyimserliğin hâkim olmasıdır. İyimserliğin ana nedeni ise, olumsuz rüzgârlara rağmen ekonominin işlevlerini sürdürebilmesidir. 
 
Üretim devam ediyor, hatta artıyor. İç talep canlı. İhracat artışı devam ediyor. Bütün bunlar devam ederken tabii olarak tüketici de üretici de belli sorunlarla karşılaşıyor. 
 
Seçim sonu ekonominin gündemini gene yüksek döviz fiyatı, yüksek faiz ve enflasyon oluşturacak. Ne var ki bu sorunları teker teker çözmek imkânsız. İşte o nedenle, yeni bir çözüm paketine ihtiyacımız var. Seçim sonu ekonominin sorumluluğunu üstlenecek kadroların en önemli görev ve sorumluluğu çözüm paketini hazırlamak olacak.  
 
Bankaların sorumluluğu
 
Seçim sonu dönemde ekonominin normalizasyonunda banka sistemine büyük sorumluluk düşecek. Seçim öncesi dönemde banka sistemi reel sektöre büyük destek verdi. Yeni dönemde de bu desteğe ihtiyaç var. 
 
Her şeye rağmen şunu bilelim ki seçim sonunda ekonomik durum daha iyi olacak. Unutmayalım, ekonomilerin iyiliğini de kötülüğünü de sağlayacak olan insandır. Türk insanı, parti farkı gözetmeden ekonomisinin daha iyi olması beklentisinde. İnsanların geleceğe güveni, ekonomide sorunların çözümünde büyük katkı yapıyor.  
 
İyimser beklentiler, seçim sonunda ekonominin sorunlarının çözümüne destek, daha güçlü bir ekonomik yapının kısa sürede oluşmasına imkân verecek.
Yazarın Önceki Yazıları