3.8 milyar doları cepten yedik!

Mayısta 5.7 milyar dolarlık rekor para çıkışına bankaların 5.3 milyar, şirketlerin ise 1 milyar dolarlık uzun vadeli borçlanması ile cevap verildi.

11.07.2015 Cuma 10:36

Güncelleme : 11.07.2015 Cuma 11:21

Cari açık seçim öncesi geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 9.4 artarak 4 milyar dolar ile beklentileri aştı. Merkez Bankası Ödemeler Dengesi rakamlarına göre böylece 12 aylık birikimli cari açık ise 44.3 milyar dolardan 44.7 milyar dolara yükseldi. Açığın artmasına başta altın olmak üzere ihracattaki azalma etkili oldu.

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, Açığın finansmanında ise yine 2 milyar dolar rezerv eritmek zorunda kaldık. Mart ayında da dünyadan Türkiye’ye gelen para miktarı azalınca 6.5 milyar dolar rezerv eritmiştik.

Böylece toplamda 5 ayda 3.8 milyar dolarlık cepten yemiş olduk. Mayısta Türkiye’ye portföy yatırımları, krediler ve borçlanmalar yoluyla 2 milyar 193 milyon dolar ek giriş oldu.

Bu da 2 milyar dolarlık rezervle birlikte açığı finanse etti etti. Ancak ayrıntılara bakıldığında 1.5 milyar doları yabancıların tahvil piyasasından çıkmaları, 3.6 milyar doları bankaların kısa vadeli borç ödemesi ve 1.2 milyarı da yine bankaların yurtdışından tahvil veya hisse almaları nedeniyle 5.7 milyar dolarlık önemli bir çıkış olduğu gözlendi. Bu çıkışta seçim öncesi yurtiçi piyasaların belirsizliği ve global piyasaların da FED’in faiz artırımı süreci ile düşüşte olmasının etkili olduğu değerlendiriliyor.

UZUN VADELİ BORÇLANMADA REKOR

Ancak rekor çıkışa rağmen bankaların rekor uzun vadeli borçlanması net olarak para girişi sağladı. Mayısta 638 milyonluk giriş doğrudan yatırımlardan gelirken bunun 310 milyon doları yabancıların Türkiye’den satın aldığı gayrimenkul kaynaklı oldu. Kredilerdeki 2.8 milyarlık net girişe bankaların 5.3 milyar dolarlık rekor uzun vadeli borçlanması neden oldu.

Şirketler de 975 milyon dolarlık uzun vadeli borçlanma ile finansmana katkı sağladı. Açığa bir katkı da 1.8 milyar dolarlık ticari kredi kullanımından geldi.

ENERJİ HARİÇ DENGE EKSİDE

2014 ortasından bu yana artıda seyreden net enerji ithalatı hariç denge ise mayısta 1 milyar dolar eksiye döndü.

ITHALAT ÇOK AZ GERİLEDİ

Nisan ayında 14.2 milyar dolar olan ihracat mayısta 11.9 milyara indi ancak ithalat 17 milyar dolarda takılı kaldı.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü