AB`de süt kotalarının kalkması rekabeti artıracak

ASÜD Yönetim Kurulu Başkanı Çallı "AB`de kotaların kaldırılması ile ucuz çiğ süt üreten ülkeler daha çok süt üretecek ve bu ürünlerle de Türk ürünlerinin ihraç edildiği pazarlarda kıyasıya rekabet olacak" dedi.

30.03.2015 Cuma 11:16

Güncelleme : 30.03.2015 Cuma 12:12

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Çallı, Avrupa Birliği'nde (AB) kotaların kaldırılması ile ucuz çiğ süt üreten ülkelerin daha çok üretim yapacaklarını belirterek, "Bu ürünlerle de Türk ürünlerinin ihraç edildiği pazarlarda kıyasıya rekabet olacak. Biz de maliyetlerimizi azaltarak rekabet gücümüzü artıracağız ya da bu pazarlardan çekileceğiz" dedi.

Çallı, AB'nin süt üretiminde 1984 yılında uygulamaya koyduğu kotaların bu ay sonu itibariyle kalkacak olmasını AA muhabirine değerlendirdi.

Harun Çallı, 2013 yılında 120 bin ton ve 282 milyon dolar olan süt ve süt ürünleri ihracatının 2014'te değer olarak yüzde 24,46 artarak 136 bin 904 tona ve 351 milyon dolara ulaştığını ifade etti. Dahilde işleme rejimi kapsamında diğer sektör ihraçları içinde yer alan süt ürünleri de dikkate alındığında bu rakamın 400 milyon doları geçtiğini dile getiren Çallı, bu sene 400 milyon dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

Çallı, ihracat pazarlarının daha çok Ortadoğu ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri'nin oluşturduğuna dikkati çekerek, "Başlıca ihraç pazarlarımız arasında Irak, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, KKTC, Kazakistan ve ABD yer alıyor. Türkiye 54 ülkeye süt ve süt ürünleri ihracatı yapıyor" diye konuştu.

'ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYETLERİ YÜZDE 40 DAHA UCUZ'

Türkiye'nin 2013 yılı nisan ayında AB ülkelerine süt ve süt ürünü ihraç eder hale geldiğini ifade eden Çallı, "İhracat izninin alınmasının ardından bazı firmaların AB'ne ihracat yapmaya başlamaları ile birlikte AB ek vergiler koyarak bizim AB pazarına girişimizi engellemiştir. Şu anda AB için ihraç izni almış 9 tesisimiz ve 7 firmamız bulunmaktadır" dedi.

Çallı, Türk süt sektörü için AB'nin, bazı yerel ürünler ve dondurma pazarlayabilecekleri bir pazar olduğunu ifade ederek, diğer süt ürünlerini AB'ne ihraç etme şanslarının bulunmadığını kaydetti.

AB'nin çiğ süt üretim maliyetlerinin Türkiye'deki sektöre göre yaklaşık yüzde 30-40 daha ucuz olduğunu vurgulayan Çallı, şöyle konuştu:

"Şu anda AB'de çiğ süt fiyatları 28-30 sent civarında iken çiğ süt fiyatı Türkiye'de 115 kuruş. AB'de kotaların kaldırılması ile birlikte daha ucuza çiğ süt üreten ülkeler, daha öne geçecekler ve daha çok üreteceklerdir. Süt ürünleri üretimi ve dış ticaretinde önemli payı olan ülkeler (süt eşdeğeri olarak) süt dış ticaretinin yaklaşık yüzde 72'sini gerçekleştirmektedirler. Bunlar sırasıyla yüzde 26,1 Yeni Zelanda, yüzde 26,1 AB, yüzde 9 ABD ve yüzde 8,2 Avustralya'dır.

AB'de kotaların kaldırılması ile ucuz çiğ süt üreten ülkeler daha çok süt üretecekler ve yaptıkları ürünlerle de Türkiye ile Türk ürünlerinin ihraç edildikleri o pazarlarda kıyasıya rekabet olacaktır. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemlerde göreceğiz. Ülke olarak bizde maliyetlerimizi azaltarak rekabet gücümüzü artıracağız ya da bu pazarlardan çekileceğiz."

"
En Çok Okunan Haberler

`Programımızın ana hedefi dezenflasyondur`

Kartla yapılan ödeme tutarı arttı

`TL`nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz`

UBS`ten ons altın tahmini

Finansal hizmetler güven endeksi yükseldi

Danske Bank, ECB`den 2 faiz indirimi bekliyor

SEC`ten Ethereum kararı

İngiltere`de perakende satışlar azaldı

`Enflasyonda endişe noktasını aşmadık`

Tesla, Şanghay`daki Model Y üretimini azalttı

Japonya`da enflasyon hızı yavaşladı

KKM hesaplarında düşüş sürdü

Merkez Bankası’nın rezervleri arttı

X`in Türkiye`de temsilciliği kuruldu

Eximbank sendikasyon kredisi sağladı

TCMB`den zorunlu karşılık kararı

`Haziranda çeyrek baz puan faiz indirimi makul`