Almanya`nın dış ticaret fazlası azaldı

Almanya`nın mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı, Çin ve Avrupa Birliği’nin ABD ile ticaret ihtilaflarının etkisiyle, ekimde bir önceki aya göre yüzde 0,7 artarken, ithalatı da yüzde 1,3 yükseldi.

10.12.2018 Cuma 14:10

Güncelleme : 10.12.2018 Cuma 15:55

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede  mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat bu yılın ekim ayında  110,8 milyar euro, ithalat da 93,5 milyar euro oldu. Mevsimsellikten ve takvim  etkisinden arındırılmış dış ticaret fazlası ise eylül ayına göre 400 milyon avro  azalarak 17,3 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

Ülkenin, ekimde bir önceki aya göre, mevsimsellikten ve takvim  etkilerinden arındırılmış ihracatı 0,7, ithalatı ise yüzde 1,3 arttı.

Arındırılmamış rakamlara göre ele alındığında, ağustosta 117,2 milyar  euroluk ihracat, 98,9 milyar avroluk da ithalat yapıldı. Böylece Almanya, ekimde  arındırılmamış rakamlarla 18,3 milyar euro dış ticaret fazlası verdi.

Almanya'nın ekimde yaptığı ihracatın 69,8 milyar eurosu Avrupa Birliği  (AB) ülkelerine olurken, ithalatın 55,1 milyar euroluk kısmı AB’den geldi. Geçen  yılın aynı ayına göre AB ülkelerine yapılan ihracatta yüzde 8,1 artış yaşanırken,  bu ülkelerden yapılan ithalattaki artış yüzde 7,5 oldu.

AB dışında kalan ülkelere de 47,4 milyar euroluk ihracat, 43,8 milyar euroluk da ithalat gerçekleştirildi. Ülkenin bu kategorideki ihracatı 2017’nin  ekim ayına kıyasla yüzde 9,2, ithalatı yüzde 16,4 artış kaydetti.

DIŞ TİCARET FAZLASI 10 AYDA 192,5 MİLYAR EURO

Ülkenin bu yılın ocak-ekim dönemindeki toplam ihracatı geçen yılın  aynı dönemine göre yüzde 4,1 artarak 1 trilyon 105 milyar euroya yükselirken,  ithalatı da yüzde 6,6 artarak 912,8 milyar euroya çıktı. Böylece ülkenin ticaret  fazlası bu yılın ilk dokuz ayında 192,5 milyar euro oldu.

Avrupa’nın en büyük ve dünyanın dördüncü büyük ekonomisine sahip  Almanya, geçen yıl 1 trilyon 279 milyar euro ihracat yaparken, ithalatı da 1  trilyon 34 milyar euro da kalmıştı. Ülkenin ticaret fazlası da bir önceki yıla  göre 4 milyar azalarak yaklaşık 245 milyar euro olmuştu.

CARİ İŞLEMLER FAZLASI 21,6 MİLYAR EURO

Öte yandan, Almanya'nın ekimde cari işlemler fazlası 2017’nin aynı  ayına göre 3,6 milyar euro azalarak 15,9 milyar avro olarak gerçekleşti.

Almanya ekonomisinin, Avrupa Birliği ve Çin’in dünyanın en büyük  ekonomisi ABD ile yaşadığı ticaret ihtilaflarının arasında kalması dikkati  çekiyor. Düşük düşük faiz, yükselen maaşlar ve yüksek istihdama bağlı olarak  artan tüketim, Alman ekonomisinin dokuz yıldır büyümesini sağlamıştı.  Ekonomistler, ülkede ekonomik büyümenin gelecek dönemlerde soğumasını bekliyor.

"BREXİT’İN ÖN ETKİSİ AÇIKÇA GÖRÜNÜYOR"

ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, Almanya'nın ekim ayındaki  dış ticaretine yönelik yaptığı değerlendirmede, Alman ekonomisinin geleneksel  olarak büyüme motoru olan ihracatın, ekimde artarak sarsılan ekonomiye biraz  rahatlama getirdiğini belirtti.

Brzeski, devam eden ticaret ihtilaflarının ve küresel üretim talebinin  zayıflamasının Alman ihracatında ve ekonomisinde açık bir iz bıraktığını  kaydetti.

Daha büyük resme bakıldığında, Alman ihracatında yeni bir yapısal  değişim olduğuna işaret eden Brzeski, “ABD hala Almanya'nın en önemli ihracat  ortağı. ABD’yi Fransa, Çin ve Hollanda takip etmekte. Ancak, Almanya’nın ihracatı  için İngiltere hızla önemini kaybetti. 2015’de Alman ihracatındaki payı yüzde 8  ile Hollanda ve Çin’den büyük olan İngiltere’nin payı yüzde 6’ya düştü ve olumsuz  eğilim devam ediyor. Brexit’in ön etkisi açıkça görünüyor.” değerlendirmesinde  bulundu.

Almanya’nın ihracat performansını gelecek yıl üç faktöre bağlı  olacağını ifade eden Brzeski, bunları “Küresel talebin yavaşlamasının ne  kadarının zayıf euro tarafından telafi edilebileceği, ABD ve AB arasındaki olası  yeni ticaret ihtilafları ve Çin’in talebi.” olarak sıraladı.

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`