Avrupa borsaları coştu

Euro bölgesinde büyümenin beklentileri aşması sonrasında Avrupa borsalarında ciddi yükselişler yaşanıyor.

13.02.2015 Cuma 16:28

Güncelleme : 13.02.2015 Cuma 17:09

Euro bölgesinde büyüme, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'nın beklentilerin iki katından hızlı büyümesinin etkisiyle geçen yılın son çeyreğinde beklentileri aştı.

Euro kullanan 18 ülkenin gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYH), öncü verilere göre geçen yılın Ekim-Aralık döneminde bir önceki üç aylık döneme kıyasla yüzde 0.3 büyüme kaydetti.

Reuters anketine katılan 51 kurum euro bölgesinde büyümenin geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyrek ile aynı düzeyde yüzde 0.2 olacağını tahmin ediyordu.

Bir önceki yıl ile kıyaslandığında ise euro bölgesinde GSYH büyümesi yüzde 0.9 ile beklentilerin 0.1 puan üzerinde gerçekleşti.

Aynı zamanda euro bölgesinin en büyük ekonomisi olan Almanya, aynı dönemde yüzde 0.7 ile yüzde 0.3 olan beklentilerin çok üzerinde büyüme kaydetti.

Veri art arda iki çeyrek boyunca neredeyse hiç büyüme kaydetmeyen Almanya ekonomisinin tekrar hızlandığını gösterdi.

Ekonomideki ivmelenme geçen yılın tamamında GSYH artışının yüzde 1.6'ya yükselmesini sağladı.

Almanya'da büyümeye temel katkı iç talepten geldi. Alman istatistik bürosu hane harcamalarındaki artış sayesinde, ekonomide yaz aylarında baş gösteren yavaşlamanın aşıldığını belirtti.

UniCredit Ekonomisti Andreas Rees, Almanya'daki büyümeyi "yıldırım" olarak niteleyerek, "Yaz aylarının ardından olası bir resesyon ihtimali dile getiriliyordu, tam tersine Almanya'da büyüme hızlandı. Büyümenin iç talepten kaynaklanması ileriye yönelik de umut veriyor" dedi.

Euro bölgesinin ikinci büyük ekonomisi Fransa ise Almanya'ya yetişemeyerek son çeyrekte yüzde 0.1, geçen yılın tamamında ise sadece yüzde 0.4 büyüdü. İtalya ekonomisi ise 14 çeyrektir büyüme göstermedi.

Fransa Maliye Bakanı Michel Sapin, iş dünyasının yatırımları artırmaya başladığına dikkat çekerek, "(Büyüme) hâlâ çok zayıf, ancak 2015'e temiz bir başlangıç yapmak için koşullar uygun" dedi.

Fransa Merkez Bankası hafta başında yılın ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 0.4 olabileceği tahmininde bulunmuş, sanayi üretimi ve hizmet sektöründeki hızlanmaya dikkat çekmişti.

Yunanistan'ın euro bölgesinde kalıp kalmayacağına yönelik tekrar ortaya çıkan belirsizlik, Avrupa ekonomilerini zor bir durumda bırakıyor.

Buna karşılık petrol fiyatlarının yarı yarıya azalması ve Avrupa Merkez Bankası'nın 1 trilyon euronun üzerinde tahvil alacağını açıklaması büyümeyi desteklemeli.

Avrupa'dan gelen son veriler ekonominin yeni yıla daha canlı girdiğine işaret ediyor. Euro bölgesi Ocak ayı satın alma yöneticisi endeksleri 2014 ortasından bu yana en yüksek seviyeye çıkarak, ilk çeyrekte büyümenin yüzde 0.3 olacağına işaret ediyor.

İTALYA DURDU, İSPANYA BÜYÜDÜ, YUNANİSTAN DARALDI

Yunan ekonomisi art arda üç çeyrek büyüme kaydettikten sonra geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.2 daraldı. Önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında ise büyüme yüzde 1.7 ile yüzde 2.2 olan beklentinin altında kaldı.

İtalya ekonomisi son çeyrekte artan ihracatı iç talepteki daralmanın telafi etmesiyle durağan seyrederken, ülkede art arda 14 çeyrektir büyüme görülmüyor.

Geçen yılın tamamında ise İtalyan ekonomisi yüzde 0.4 daraldı. Ülke 2013'ün tamamında yüzde 1.9, 2012'nin tamamında yüzde 2.3 daralmıştı.

GSYH verisinin iki hafta önce açıklandığı İspanya'da ise ekonomi bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 ile son yedi yılın en hızlı büyümesini kaydetti.

Ekonomi Bakanı Luis de Guindos geçen hafta Reuters'a bu yıl için büyüme tahmininin yüzde 3'e kadar yükseltilebileceğini belirtmişti.

Hollanda ekonomisi ise geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0.5 büyüdü.

ALMANYA REKOR KIRDI, ATİNA BORSASI YÜZDE 5 YÜKSELDİ


Bu açıklamanın ardından Alman DAX endeksi 11 bin puanı geçerek tarihi zirvesini gördü. Günlerdir kayıplar yaşalan Atina Borsası ise yüzde 5’in üzerinde yükseldi.

Yunanistan’da en çok yükselen hisseler arasında Corinth Pipeworks, Attica Bank ve National Bank of Greece yer aldı.

Yunanistan’ın 2014’ün dördüncü çeyreğinde yüzde 1.7 büyümesi ve Başbakan Aleksis Çipras’ın kreditörlerle görüşmeyi kabul etmesi Atina Borsası’nı yükselten faktörler arasında yer aldı.

"
En Çok Okunan Haberler

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

Bitcoin ETF`lerinden rekor çıkış oldu

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Google yüzlerce çalışanını işten çıkardı

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Microsoft, Malezya`ya yatırım yapacak

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü