BIST getiride dünya lideri

4 Ocak’tan beri yükselişini sürdüren borsa, dün 1 Ekim’den bu yana ilk kez 100 binin üstünü gördü. Yabancı payı 1 yılın zirvesine çıkarken, BIST getiride dünya lideri oldu.

24.01.2019 Cuma 08:23

Güncelleme : 24.01.2019 Cuma 14:49

Geçen yılın ağustos ortasındaki kur atağını, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın öncülüğünde alınan tedbirlerle püskürten, açıkladığı Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile de yatırımcılara güven veren Türkiye, 2019 yılına hızlı giriş yaptı. Ekonomide, başta bütçe performansı, cari açık ve enflasyon olmak üzere hedeflerin birer birer tutturulması ile birlikte güvenin perçinlenmesi, dış politikada da jeopolitik riskleri azaltan stratejiler, piyasalara yabancı girişi hızlandırdı. Borsa İstanbul 1 Ekim 2018'den bu yana ilk kez 100 bini geçerken, faiz cephesindeki düşüş hızlandı.

Borsada 87 bin 399 puanı gördüğü 3 Ocak'tan bu yana sadece tek bir işlem gününü düşüşle kapatan endeks, dün 100 bin 141 puandan kapandı. Borsa İstanbul son bir haftada yüzde 7 ile, 3 Ocak'tan bu yana ise yüzde 14.7 ile dünyanın en fazla yükselen piyasası oldu. Şirketlerin piyasa değeri 70 milyar TL arttı. Yabancıların payı ise yüzde 65.75 ile 1 yılın en yüksek seviyesine çıktı.


FAİZDE DÜŞÜŞ HIZLANIYOR

Hazine'nin başarılı borçlanma stratejisi ise faizdeki düşüşü hızlandırdı. 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 15.86 ile 7 ay önceki seviyeye geriledi. Hazine'nin salı günü gerçekleştirdiği 2 yıllık tahvil ihalesinde de faiz yüzde 18.06 ile 7 ay önceki seviyeye inmişti. 2 yıllık ihale faizinde 23 Ekim'den bu yana yaşanan düşüş yaklaşık 8 puan oldu. Türkiye'nin risk pirimi de uluslararası piyasalarda son bir haftada yüzde 10'dan fazla düştü.

GCM Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, faizdeki düşüşün borsadaki yükselişte etkili olduğunu söyledi. Alnus Yatırım Araştırma Müdürü Yunus Kaya ise, yabancı payındaki artışa dikkat çekerek, YEP hedeflerine başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.

FİTİLİ MERKEZ ATEŞLEDİ

Geçen hafta güçlenen iyimser havanın temel nedeninin Merkez Bankası'nın faizi değiştirmeme kararı olduğunun altını çizen Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, "Merkez Bankası enflasyon ve finansal istikrar konusunda hassasiyetini teyit etti. Enflasyonda bahardan itibaren önemli düşüş görebiliriz. Bunun etkisiyle Türk varlıkları pozitif ayrıştı" dedi.
 

 


"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma