Blockchain tabanlı ilk bono yarın işlem görmeye başlıyor

Dünya Bankası, blockchain (blok zinciri) teknolojisi ile bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Kurum yarın blockchain tabanlı ilk tahvil ihracını gerçekleştiriyor. 73 milyon dolarlık ihracın getiri oranı ise yüzde 2.2.

27.08.2018 Cuma 10:10

Güncelleme : 27.08.2018 Cuma 16:25

Blockchain teknolojisi her geçen gün yaygınlaşırken, bu alanda önemli bir adım da Dünya Bankası’ndan geliyor. Hatırlanacağı gibi kurum ilk blockchain (blok zinciri) tabanlı tahvil ihracı için ağustos ayı başında Australia Commonwealth Bank’ı (CommBank) yetkilendirdiğini açıklamıştı. Blockchain Türkiye Platformu’nda yer alan habere göre, CommBank ise 73 milyon dolarlık ilk ihracın yarın (28 Ağustos’ta) işlem göreceğini bildirdi. İki yıllık düzenlenen senedin getiri oranı ise yüzde 2.2 olarak belirlendi.
 
Açıklamada yer alan bilgilere göre, CommBank’ın şirket içi blockchain laboratuvarında geliştirilen bu platform satıcılar, alıcılar ve bankalar arasındaki bono işlemlerinin verimliliğini artırmak için dağıtık bir ağ kullanacak. Platformun çoklu tarafları desteklemesi özelliği sayesinde, halka açık yatırımcılardan para toplamak için ilk kez blockchain teknolojisini kullanmış olacak.

Bono nedir?

Bono, yatırımcıların devlet veya kurumsal yerlerden değişken ya da sabit faiz oranlarıyla belirlenen süre içerisinde kredi aldığını belirten belge türüdür. 
 
Bono, yatırımcıların devlet veya kurumsal yerlerden değişken ya da sabit faiz oranlarıyla belirlenen süre içerisinde kredi aldığını belirten belge türüdür. Menkul kıymet niteliğinde olduğu için senet de denebilir. Kısaca bono bir ödeme vaadidir.
 
Bonolar genellikle şirketler, belediyeler, devletler ve hükümetler tarafından projeleri finanse etmek için kullanılır. Bonoların sahipleri ihraççıların borç tutucuları yada kredi sağlayanları konumundadır. Bono işlemi borçlu yada muhatap, bono bedelini ödeyecek kişi, ve alacaklı yada lehtar, bono bedelini tahsil edecek kişi, arasında gerçekleşir. Bonoların vade süresi genellikle 60 günden fazla 300 günden az olmak üzere sınırlıdır.

Blockchain nedir?

Blockchain, kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlanabilir. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Böylece işlemler doğrudan alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Aracıları ortadan kaldırdığı için bu sistem daha güvenilir, daha verimli ve daha hızlı bir çözüm olarak öne çıkıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma