Borsada her `herif`in peşine mi düşeceğiz?

Piyasada çok tartışılan `herif` denilen işlemciyle ilgili konuşan SPK Başkanı Ertaş, "Her gelenin peşine düşüp `Bu nereden geldi, bu herif miydi, adam mıydı?` diye sorgulamak ayıp bir şey. SPK mevzuata aykırı bir şey görürse ensesinden tutar" dedi.

28.04.2016 Cuma 09:13

Güncelleme : 28.04.2016 Cuma 12:35

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Vahdettin Ertaş, Deutsche Bank'ın Turbo Varant lansmanının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Borsada önemli hacimlerle işlem yapan ve piyasa oyuncularının 'herif' diye isimlendirdiği işlem sahibine yönelik soruya Ertaş şu yanıtı verdi: "Her gelenin peşine düşüp 'Bu nereden geldi, bu herif miydi, adam mıydı?' diye sorgulamak ayıp bir şey. Akşam'ın haberine göre, Türkiye'deki kurumlar ve paranın nasıl geleceği belli. 32 sayılı bir karar var. Orada diyor ki; Türkiye'ye sermaye şu şu kanallarla gelir. Gelirken, borsada işlem yaparken manipülasyonla mı geliyor, insider'la mı geliyor…

ENSESİNDEN TUTARIZ

SPK bunu inceliyor. Dolayısıyla böyle bir tespit yokken her gelen para Körfez'den mi geldi, Malezya'dan mı geldi, Londra'dan mı geldi? diye beyinlerinizi sizin değiştirmeniz lazım. Gelen şeyler Türkiye'nin regülasyonuna uygundur. Hepsi kamu otoritelerinin bilgisi dahilindedir. Kim alıyor, kim satıyor hepsini SPK online, real time biliyordur. Mevzuata aykırı bir şey görürse ensesinden tutar."

50 MİLYAR TL'LİK FON BİRİKTİ

Ertaş, "BES'te 50 küsur milyar liralık bir fon birikti. Türkiye köprü de yapabilir, altyapı da yapabilir, otoyol da yapılabilir, tahvil de alınabilir. BES'te biriken paraların yarısı özel sektör tahvillerinde, yarısına yakını Devlet İç Borçlanma Senetlerinde (DİBS), yüzde 15'i de hisse senedinde" diye konuştu. 

SPOR KULÜPLERİ AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATSIN

SPOR kulüpleriyle ilgili de konuşan Ertaş, kulüplerin finansal olarak dikkatli olması yönündeki çağrısını yineleyerek, şöyle devam etti: "Beş yıl kâr edemezlerse imtiyazlar sonlanır. Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Onlar halka açık şirketler. Borç  özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Bunu biz uygulamazsak yatırımcı uyguluyor ya da FIFA uyguluyor, gördüğünüz gibi yurt dışına çıkmanıza engel oluyor."

TAHVİL İHRACINDA İYİ DURUMDAYIZ

Türkiye'nin tahvil ihraçlarında oldukça iyi bir konumda bulunduğunu belirten Ertaş, "Tahvil piyasasıyla ilgili olarak son 4 yılda 800 milyar liralık izin verdik. Bizim şu anda vadesi ödenmemiş tahvil sayımız sadece bir tane. Bir şirket de faizini ödemedi, daha ana para günü gelmedi. SPK bin tane izin veriyor, 1 şirket tahvilin faizi ana parasını ödemiyor" dedi.

İKİ BÜYÜK HALKA ARZ YOLDA

BİR soru üzerine iki büyük özel sektör şirketinin yakın zamanda halka arz edileceğini belirten Ertaş, şunları kaydetti: "İki büyük özel şirket… Önceki bir yılda satılandan oldukça büyük şirketler. Bu sene daha büyük şirketler… Finansal kurumlar hariç tüm şirketler halka açıldıklarında özkaynak teşvikinden yararlanıyorlar. Finansal kuruluşlar bu teşvikten yararlanamıyorlar."

KARNEMİZ PARLAK DEĞİL

Ertaş, Türkiye sermaye piyasaları geçmişinin halka arzlar yönünden zayıf olduğunu dile getirerek, "Geçmişteki karnemiz parlak değil. Yatırımcıyı burada memnun edememişiz. Herkese gel dedik ama iyisi de geldi, kötüsü de. Şimdi seçici davranıyoruz. Her şirketi kabul etmiyoruz" diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma