Borsanın düşüşü yüzde 1`i geçti

Küresel piyasalardaki negatif havanın etkisiyle günün ikinci yarısında düşüşe geçen BIST 100 endeksinin değer kaybı yüzde 1`i aştı.

08.12.2015 Cuma 16:37

Güncelleme : 08.12.2015 Cuma 16:54

Güne sakin başlayan ve sürekli müzayede işlemlerine verilen 1 saatlik araya yatay bir seyirle giren BIST 100 endeksi, günün ikinci yarısında küresel piyasalarda artan dolar talebi ve borsalardaki sert düşüşlerin etkisi ile 29 Eylül'den bu yana en düşük seviyesi olan 72.954,62 puana kadar geriledi.

Küresel piyasalarda gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısında düşüşünü devam ettirmesi ile dolar/TL 2,92'nin üzerine yükseldikten sonra şu dakikalarda 2,9170 seviyelerinde dengelenirken, tahvil piyasasında 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 10,59'dan yüzde 10,82'ye çıktı.

Analistler, yaklaşık 7 yılın en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatlarının, dünya borsalarındaki dev enerji şirketlerinin hisselerinde sert düşüşe neden olduğunu belirterek, gelecek hafta gerçekleştirilecek ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısı nedeniyle doların gelişen ülke para birimlerine karşı değer kazandığını kaydediyor.

Dolar/TL'nin, düşen petrol fiyatlarının olumlu etkisi ile diğer gelişen ülke para birimlerine göre daha iyi bir performans gösterdiğine dikkati çeken analistler, BIST 100 endeksinde ise son bir haftalık süreçte etkili olan satış baskısının devam ettiğini ifade ediyor.

Analistler, BIST 100 endeksinin 72.500 seviyesinin destek konumunda olduğuna değinerek, yarın yurt dışında hareketlenecek veri takviminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını vurguluyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak