Brezilya ekonomisi resesyon ile baş etmeye çalışıyor

11.09.2015 Cuma 16:04

Güncelleme : 11.09.2015 Cuma 16:17

Brezilya’da enflasyon hedefi %4.50 olarak karşımıza çıkıyor. Ancak, ülkenin enflasyon rakamları ise hedeften oldukça uzakta seyrediyor. Bu durum, ülkenin Merkez Bankasının 2015 yılı içerisinde üst üste dört kez faiz artırmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Brezilya Merkez Bankası(COPOM), Mart-Nisan-Haziran ve Temmuz toplantılarında 50’şer bps faiz arttırarak, faiz oranını %12.25 seviyesinden %14.25 seviyesine yükseltti. Ağustos ayında COPOM toplantısı olmazken, en son 3 Eylül tarihinde yapılan COPOM toplantısında ise banka, %14.25 seviyesindeki faiz oranını sabit bırakma kararı aldı.


Son dört COPOM toplantısında, faiz oranlarında artırıma giden Brezilya’nın, Eylül toplantısını pas geçmesi dikkat çekti. Toplantı sonrası açıklamalarda, ülke ekonomisindeki enflasyona vurgu yapılırken, 2016 yılı sonuna kadar enflasyon tarafında iyileşme görüleceğine dair yeterli adım atıldığı belirtildi. Bu nedenle, %4.50 olan enflasyon hedefi değiştirilmedi. Ancak, belirtmekte fayda var, haftaya 16-17 Eylül tarihlerinde Fed toplantısı olacağından, Brezilya, Fed’in politika duruşunu görmeden adım atmak istememiş de olabilir.


Brezilya’da 10 Eylül tarihinde açıklanan Ağustos ayına ait enflasyon verisi, %9.53 seviyesinde gerçekleşti. Piyasaların beklentisi %9.54 olarak açıklanması yönündeyken, Temmuz ayı rakamı ise %9.56 olarak görülmekte. Enflasyon tarafında, Ağustos ayında Temmuz ayına göre bir miktar düşüş görülse bile, bu durum ülke ekonomisi açısından yeterli bir sinyal olarak algılanmayabilir.


Ülke ekonomisinde daralma çanları çalıyor


2015 yılı ikinci çeyrekte -%1.9 daralan ülkede, ilk çeyrek rakamı -%0.7 olarak karşımıza çıkıyor. Yıllık bazda baktığımızda ise, geçen yılın ikinci çeyreğine göre, -%2.6 olarak gerçekleşti. Ülke ekonomisinde sular durulmadığı için hem politik gelişmeler hem de ekonomik verilerin beklentileri karşılayamaması, ülkeyi ikinci çeyrekte resesyona sürükledi. Ağustos ayında açıklanan hem çeyreklik hem yıllık bazdaki rakamlarda bu durumu ispatlar nitelikte. Üçüncü çeyrek GSYİH ise 1 Aralık 2015 tarihinde açıklanacak.


Petrobas etkisi ülke ekonomisini negatif etkilemeye devam ediyor


Ülkenin en büyük Petrol şirketi Petrobas’ın bir dönem başında olan Brezilya Devlet Başkanı Rousseff, yolsuzluk yapmak ve rüşvet almakla suçlanıyor. Bu durum, Brezilya halkını rahatsız ettiğinden, halk tarafından çıkarılan isyanlar, Brezilya ekonomisi üzerinde negatif baskı kurmaya devam ediyor.


S&P, Brezilya’nın kredi notunu “çöp” seviyesine indirdi


Ağustos ayında yayınladığımız raporumuzda, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, Brezilya’nın kredi notunu düşürdüğünü, not görünümünü “durağan”dan “negatif”e çevirdiğini, “BBB-“ ile yatırım yapılabilir kredi notunu ise teyit ettiğini belirtmiştik. Ayrıca, Brezilya’nın notunu bir kademe düşürdüklerinde ise  ülke “yatırım yapılamaz” olarak nitelendirilebilir diye notumuzu paylaşmıştık.


Ülkedeki tansiyonun her geçen gün artmasıyla, S&P bu hafta Brezilya’nın kredi notunu yeniden gözden geçirerek, “çöp” seviyesine indirdi. “BBB-“ olan yatırım yapılabilir kredi notunu, bir basamak daha düşürerek “BB+” ya indirdi ve not görünümünü “negatif” olarak teyit etti. S&P açıklamalarında, ülke ekonomisinin resesyondan çıkmayı başaramaması durumunda ise bir not indiriminin daha mümkün olabileceğine değindi.


Latin Amerika’da 2015 yılı içerisinde en çok değer kaybeden para birimi “Brezilya Real”i oldu

 


Latin Amerika ülkeleri arasında, ABD Dolarına karşı en çok değer kaybeden para birimi, Brezilya Reali olarak karşımıza çıkıyor. 2015 yılı içerisinde, %30.74 değer kaybı görülen Brezilya Realinde, Eylül ayında 10 günlük süreçte ise %3.92 ile değer kaybının devam ettiği görülmekte.


Ağustos ayının sonunda 14.20 olan Brezilya’nın 2 yıllık gösterge tahvil faizi, bugün 15.29 seviyesinde seyrederken, ülkenin CDS rakamı 390 seviyesinde karşımıza çıkmakta. Ülkedeki risk algısı her geçen gün artmaya devam ettiği müddetçe bu durum ülkenin tahvil faizi ve CDS rakamlarına da olumsuz yansıyor ve yükselişlerine neden oluyor.


Tablo 1: Latin Amerika Ülke Para Birimlerinin ABD Doları karşısındaki görünümü



 
Kaynak:Bloomberg

 
Ülke resesyondan çıkmadığı müddetçe, Real değer kaybetmeye devam edebilir


2015 yılı içerisinde, 21 Ekim ve 25 Kasım olmak üzere iki tane COPOM toplantısı kalmış gözüküyor. Haftaya yapılacak olan (16-17 Eylül) Fed toplantısı sonrası, COPOM Fed’in duruşuna göre Ekim ya da Kasım aylarında yapacakları toplantılarda yeniden faizlerde artırıma gitmeyi seçebilir.


Ülkenin resesyondan çıkması bir süre daha zor gözüküyor. Yıl sonuna kadar, Fed faiz artırımına gidecek ve bu durum piyasalar üzerinde sert etkilere neden olabileceği gibi, ABD Dolarının da global piyasalarda güç kazanmasına neden olacaktır. Bu durum, ABD Doları karşısında değer kaybeden Brezilya Reali üzerinde olumsuz etki yaratacağı aşikar. Brezilya’daki gelişmeler nedeniyle, Brezilya Reali, ABD Doları karşısında en çok değer kaybeden para birimi olarak 2015 yılını kapatabilir. Fed’in yanında Moody’s / Fitch ve S&P ‘den ilerleyen günlerde Brezilya’nın not görünümünde aşağı yönlü revize etmeleri ise ülkenin durumunu daha da kötüye itebilir ve yatırımcıların ülkeye yatırım yapmasına engel olabilir.

Grafik 1: Brezilya CDS



 
Kaynak:Bloomberg

 


Grafik 2: USDBRL


Kaynak:Bloomberg

 
Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

Eda Karadag / İntegral Menkul Değerler Analisti
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma