CEY Savunma’dan yeni nesil harp oyunu simülasyonları

Ülkemizde geçtiğimiz yıllarda geliştirilmiş simülasyon projelerinde görev almış tecrübeli personelin yer aldığı genç ve dinamik CEY Savunma ve Simülasyon Sistemleri şirketi, yeni geliştirilecek harp oyunu simülasyonları için çalışmalar yapıyor.

28.11.2016 Cuma 15:44

Güncelleme : 28.11.2016 Cuma 15:45

Günümüzde savaş stratejilerinin en etkin denenme yöntemlerinden birisi harp oyunu simülasyonları. Türkiye’de bugün kullanılan en gelişmiş harp oyunu simülasyonu, Deniz Kuvvetleri tarafından kullanılmakta olan Deniz Harp Oyunu Simülasyonu (DEHOS). Dünyada ise bu detay seviyesinde denizciler için geliştirilmiş bir sistem yok. Meteksan Savunma bünyesinde DEHOS’u geliştiren çekirdek ekip, bu yılın başlarında faaliyetlerini yeni kurulan CEY Savunma ve Simülasyon Sistemleri’nde yürütmeye başladı.

UFUKTA FARKLI PROJELER DE VAR

Hemen hemen tüm deniz harp nevilerini ve deniz modellerini içeren DEHOS, jenerik modelleme altyapısı, yüksek seviye mimari uyumluluğu ve uzaktan erişime olanak sağlaması gibi özellikleri ile öne çıkıyor. CEY Savunma Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hürkan Orkun Zorba, DEHOS’a yeni fonksiyonların ekleneceği, daha fazla unsur ve kullanıcı sayısına olanak sağlayan altyapıların geliştirileceği ve teknoloji güncellemelerinin yapılacağı devam projesinde görev almak istediklerini ve bu amaçla çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Zorba, “Bir taraftan ise stratejik ve operasyonel kullanım dışında taktik kullanımların öne çıktığı, yapısal ve sanal simülasyon türleri ile birlikte canlı simülasyonların da kullanıldığı, 3-boyutlu görselleştirme ve sanal gerçeklik uygulamalarına yer verilen projelere de hazırlık yapıyoruz” dedi.

MÜŞTEREK SİMÜLASYONLAR İÇİN BİR ALTYAPI ÇÖZÜMÜ

CEY Savunma, harp oyunu simülasyonları alanında mevcut ve güncel bu çalışmalar ile birlikte sektörde fark yaratacak bazı Ar-Ge çalışmalarına da devam ediyor. Bunlardan birisi müşterek simülasyon altyapısının geliştirilmesi.

CEY Savunma’nın Ar-Ge çalışmalarından sorumlu Tasarım Direktörü Abdülkadir Can, “Stratejik, operasyonel ve taktik amaçlı kullanıma olanak sağlayan, yeni nesil bir müşterek harp oyunu simülasyon altyapısı geliştirmeye karar verdik. Bu çalışmada en önemli bileşen simülasyon modellerinin çalıştırıldığı, senaryonun koşturulduğu ve simülasyon servislerinin yönetildiği koşum altyapı yazılımı. Ayrıca istemci uygulaması klasik desktop makinelerde koşabildiği gibi, dokunmatik ve tabletop gibi bu alan için yeni sayılabilecek teknolojik ürünlerde de çalışabilecek. Taktik resim 2-boyutlu sayısal haritalar üzerinden takip edilecek, aynı zamanda kullanıcının ihtiyaç duyması durumunda sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanıldığı 3-boyutlu ortam üzerinden de oyun izlenebilecek. Sisteme coğrafi, meteorolojik ve diğer ortam şartları verileri, ölçeklenebilir bir temsili ortam sunucusu tarafından sağlanacak” dedi.
Proje tamamlandığında, ileride ülkemizde milli olarak geliştirilebilecek bir müşterek simülasyon için gereken altyapı ortaya konulurken, aynı zamanda NATO tarafından belirtilen yeni müşterek simülasyon ihtiyacı için de temel çözümler sunulabilecek.

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`