Çin hisse senetleri keskin düştü

Çin hisse senetleri, imalat sanayi göstergesinin altı yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından değer kaybetti.

23.09.2015 Cuma 10:07

Güncelleme : 23.09.2015 Cuma 15:50

Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetleri, öncü imalat sanayi göstergesinin sürpriz bir şekilde altı yılın en düşük seviyesine inmesi ve hükümetin hisse senetlerine desteğini geri çekeceği endişesi ile son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Hong Kong'daki Çin hisselerini içeren  Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 4.1 düşerek, yerel saat ile 13:06'da 9,436.26 puana geriledi ve 24 Ağustos'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirmeye yöneldi. Çin'de Caixin Media ve Markit Economics'in açıkladığı öncü imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) 47.0 seviyesine inerek, küresel finans krizinin en şiddetli döneminden bu yana en düşük seviyesini gördü. Citic Securities Co. hisseleri, konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre, hükümet soruşturması sonucu insider trading bulgularına rastlanmasının ardından değer kaybetti. Çin hisselerinin göstergesi Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.1 düştü.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD'de yaptığı konuşmada, ülkesinin hisse senedi piyasasının "kendi kendini toparlama ve kendi kendini düzeltme safhasına" girdiğini kaydetti. Şanghay Bileşik Endeksi, değerlemelerin zayıflayan ekonomiyi yansıtmadığı endişeleri ile birlikte kaldıraçlı yatrımcıların piyasadan çıkmasının etkisiyle, Haziran ayındaki zirvesinden yüzde 40 düştü.

Şanghay'da  Jingxi Investment Management Co. şef yatırım yetkilisi Wang Zheng, "Piyasa, hiçbir iyileşme işareti göstermeyen kötü ekonomik verilere tepki veriyor," dedi ve "Xi'nin yotumları hükümetin kurtarma tedbirlerinin azaltılacağı ve devletin artık piyasayı güçlendirmek için yaptığı daha önce yaptığı kadar alım yapmayacağını gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

"
En Çok Okunan Haberler

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

Apple hisseleri yükseldi

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne? 

Borsa İstanbul rekor kırdı