Çin’in para oranı en uzun süreli düşüşü yaşıyor

Çin’in para oranı, fonlama maliyetlerinin düşürülmesi ile 2009’dan bu yana en uzun süreli düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor.

10.04.2015 Cuma 09:34

Güncelleme : 10.04.2015 Cuma 09:40

Çin’in gösterge para piyasası oranı, merkez bankasının fonlama maliyetlerini indirmesi ile düşüşü 6. haftaya taşımaya hazırlanarak, 2009’dan bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetmeye ilerliyor.

 

Çin Merkez Bankası (PBOC), ters repo operasyonlarında faizleri bu hafta 10 baz puan düşürerek Mart ayı başından bu yana 4. indirimi gerçekleştirdi. İstatistik kurumunun Cuma günü açıkladığı verilere göre tüketici fiyatları geçtiğimiz ay bir yıl önceye göre yüzde 1.4 artış gösterdi. Hükümetin bu yıl için enflasyon hedefi yüzde 3 seviyesinde.
 

Ulusal Bankalar Arası Fonlama Merkezi tarafından derlenen ağırlıklı ortalamaya göre bankalar arası fonlama müsaitliğinin göstergesi olan 7 günlük repo oranı, bu hafta 54 baz puan veya yüzde 0.54 yüzde puan düşerek Şanghay saati ile 10:25’te yüzde 2.86’ya geldi. Söz konusu oran Cuma günü 16 baz puan geriledi.
 

Şanghay’da bulunan China Merchants Bank Co. kıdemli analistlerinden Liu Dongliang, “Enflasyon düşük seyri sürdürerek hareketsiz ekonomide ve zayıf talepte az bir değişiklik olduğuna işaret ediyor. Büyümenin istikrarlaştırılması için önlemler sunmak ve para politikasını gevşetmek gerekiyor” dedi.
 

PBOC,7 günlük ters repo operasyonlarında faiz oranını bu hafta yüzde 3.45’e düşürdü. Ocak ayında bu oran yüzde 3.85 seviyesindeydi. Bloomberg’in derlediği verilere göre merkez bankası, geçtiğimiz iki haftada fon enjekte etmesinin ardından geçtiğimiz üç günde net 15 milyar yuan (2.4 milyar dolar) çekti.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı