Devlet esnafa kefil olacak

Kredi çekmek için bankaya giden esnafın en büyük engeli `kefil` oluyor. Tanıdık kefil bulmak da kolay değil, işte tam bu noktada devletin de destek verdiği `Kredi Garanti Fonu` imdada yetişiyor. Üstelik kredi maliyeti düşük, vade uzun...

28.10.2016 Cuma 12:26

Güncelleme : 28.10.2016 Cuma 12:31

İş kurmak, işi büyütmek için kaynak yani para birinci sırada yer alıyor. Eğer hazır bir kaynağınız yani toplu bir paranız yoksa banka kredisi en önemli alternatif. Banka öyle her önüne gelene kredi vermiyor. Bunun için esnaftan kefalet (kefil) yani teminat talep ediyor. Posta'da yer alan habere göre bir başka deyişle kefil kredinin anahtarı. Ancak kefil bulmak o kadar da kolay değil. Bu durumda esnafın imdadına 'Kredi Garanti Fonu' yetişiyor.

HAZİNE DE DESTEKLİYOR

Kredi Garanti Fonu, ucuz kredinin de yolunu açıyor. Çünkü Hazine destekli bu fon, güçlü bir teminat olarak kabul ediliyor. Güçlü teminatın karşılığı da düşük faiz demek. Fon, kredinin tamamına teminat verdiği gibi, kredi çekenin riskine göre teminatı daha düşük tutabiliyor. Kredi kefaletinin üst limiti 2 milyon liraya kadar çıkıyor. Şu ana kadar 14 milyar liralık krediye kefalat veren fonun, 33 ilde 38 şubesi var.

KOMİSYON ÇOK DÜŞÜK

Kredi Garanti Fonu, bu hizmetin karşılığında kefil olduğu kredi için yıllık sadece binde 5 ile yüzde 2 arasında komisyon alıyor. Bunun dışında başvuru için 100-250 lira arasında başvuru ücreti talep ediliyor. Fon, kredinin yüzde 85'ine kefil olabiliyor. Kredinin vadesi bankaların belirlediği vade oluyor. Hazine, fona yılda 2 milyar liraya yakm kaynak aktarıyor. Kredi için Hazine fonu kaynak gösterilirse vade 8 yıla çıkıyor.

TEMİNAT BULMAK KOLAY

Kredi Garanti Fonu, kefil olacağı kişinin risk taşıdığına kanaat getirirse teminat talep edebiliyor. Bu teminatlar bankaların kabul etmediği, makine rehni, taşıt rehni, marka rehni, imarsız, hisseli araziler, tarla vasıflı gayrimenkuller, hayvan rehni olabiliyor. Kefalet talebi, fonun ortaklarının kredi ve kredilendirme konularında yetkin temsilcilerden oluşan Hazine ve Kredi Komiteleri tarafından ayrı ayrı değerlendiriliyor.
"
En Çok Okunan Haberler

`Programımızın ana hedefi dezenflasyondur`

Kartla yapılan ödeme tutarı arttı

`TL`nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz`

UBS`ten ons altın tahmini

Finansal hizmetler güven endeksi yükseldi

Danske Bank, ECB`den 2 faiz indirimi bekliyor

SEC`ten Ethereum kararı

İngiltere`de perakende satışlar azaldı

`Enflasyonda endişe noktasını aşmadık`

Tesla, Şanghay`daki Model Y üretimini azalttı

Japonya`da enflasyon hızı yavaşladı

KKM hesaplarında düşüş sürdü

Merkez Bankası’nın rezervleri arttı

X`in Türkiye`de temsilciliği kuruldu

Eximbank sendikasyon kredisi sağladı

TCMB`den zorunlu karşılık kararı

`Haziranda çeyrek baz puan faiz indirimi makul`