Dolar frene bastı!

Merkez Bankası`nın açıklamaları küresel piyasalardaki olumlu hava ve vatandaşın boz doları kampanyası doları geriletmeye devam ediyor. Dolar bugün 3.41`in de altına indi.

07.12.2016 Cuma 07:01

Güncelleme : 09.12.2016 Cuma 10:43

Dolar/TL dün, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) 2017 yılı Para ve Kur Politikası sunumunun ardından etkili olan düşüş ile 3.54  seviyelerinden 3.4318'e kadar geri çekildi ve günü yüzde 2.14 değer kaybı ile 3.4449'dan kapattı.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamaları, vatandaşın döviz bozdurma kampanyası ve küresel piyasalardaki iyimserlikle dün gelişmekte olan ülkeler arasında Türk Lirası dolar karşısında en iyi performans gösteren para birimi oldu. Dolar 2 günde 13 kuruş geriledi.

'GEREKEN ÖNLEMLER ALINIYOR'

Beştepe'deki 31. Muhtarlar Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dolardaki yükselişe değinerek, "Döviz spekülasyonu ile ekonomimiz çökertilmeye çalışılıyor. Yeni tedbirlerle gereken önlemler alınıyor. Piyasada durgunluk olduğunu görüyoruz. Durgunluğun provakatif faktörlerden kaynaklandığını biliyoruz." dedi.

Kur bugün Cumhurbaşkanı'nın konuşmasının ardından 3.41’in de altını görürken saat 17:15 sıralarında 3.4067 seviyesinde işlem görüyor.

Euro/TL ise 3.6580'den işlemde.

KapitalFX Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, doların hareketliliğine ilişkin şunları söyledi:


"Türk yetkililerin lirayı desteklemek amacıyla önlem ve düzenlemelerini görmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda da TCMB’nin Para ve Kur Politikaları Sunumu sonrasında oluşan geri çekilme eğilimi kurda devam etmektedir. Buna bir miktar da küresel risk iştahının artması ve oynaklığın düşük seviyelerde olması katkı vermektedir. Para piyasalarında oluşmuş olan bu durum Türk finansal varlıklarının tamamı için geçerlidir. Hisse senedi ve tahvil piyasasında da fiyatların tahammül sınırlarının içine girdiğini gözlemlemekteyiz.

Borsa İstanbul 100 endeksi yeniden 75.000 – 80.000 bandının içine girmiş; 5 yıllık kredi temerrüt swap (CDS) oranının da 305 seviyelerinden 290 seviyesine çekilmesinin içeride borçlan maliyetleri üzerinde etkisi görülmektedir. Tahvil faizlerinde geri çekilme görüyoruz, özellikle de gösterge tahvilin bileşik getirisinin %11 altında kalmaya devam etmesi ilerleyen dönem için oldukça önemli olacaktır.

EKK kararlarının kamuya açıklanmasının ardından, alınan veya alınması düşünülen önlemlerin yaratacağı algı, güven, uygulanabilirlik ve proaktifliğine bağlı olarak hareketlenmeler görmeye devam edeceğiz. Temel hikayede değişim olmaması ve Dolar/TL’deki geri çekilmenin teknik ayrıntılarla ilgili olması nedeniyle temkinli yaklaşıyoruz. USDTRY’de 3,50 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. 3,50 – 3,45 ve 3,45 – 3,41 aşağıdaki olası dalgalanma bantlarıdır. Biz bu noktada 3,41 – 3,40 bölgesinin önemi üzerinde biraz daha duruyoruz.

Çünkü bu seviyeler; önceden önemli direnç noktalarıydılar ve artık destek haline geldiler. 3,41 aşağısında 3,35 seviyesine kadar geri çekilme de mümkün olmakla beraber, 3,30 aşağısının ise zor olduğunu düşünüyoruz. 3,50 üzerine tekrar geçilmesi halinde ise TL’nin duyarlılığı yine artacaktır, bu durum da oynaklığı beraberinde getirerek 3,60 – 3,65 hareketinin önünü açabilir."



 

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı