Draghi`den borsalara yarım trilyon dolarlık tokat!

Draghi’nin teşvik programı Avrupa hisselerinde istenmeyen sonuçlar doğurdu. Avrupa hisseleri 6 ayda 526 milyar $ değer kaybetti.

07.09.2015 Cuma 11:51

Güncelleme : 07.09.2015 Cuma 14:33

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi’nin teşvik programı, Avrupa genelinde arzu edilen coşkuyu serbest bırakmada başarılı olmuş değil. Parasal genişlemeye (QE) başlanmasından 6 ay sonra Euro Stoxx 50 Endeksi’ndeki şirketlerin yüzde 96’sı karlara oranla daha ucuz hale geldi.

BloombergHT'de yer alan habere göre, ECB’nin tahvil alımları yoluyla finansal sisteme likidite enjekte etme planının, ABD’de 6 yıl önce yaşandığı gibi risk alımlarını canlandırması gerekiyordu. Ancak bunun tam tersi oldu, geçtiğimiz ay hisse senetlerinin değerinden 526 milyar dolarlık bir miktar silindi.

Avrupa’da parasal genişlemenin hisse senetlerine yönelik güveni geliştirmede başarısız olması, Şanghay’dan New York’a piyasaların 2011’den bu yana en kötü satış dalgalarını kaydetmesi ile birlikte yükseliş bekleyen yatırımcı (ayılar) için sorun teşkil eden bir sinyal.

Draghi’nin programı Avrupa’yı güvenli liman olarak ayrıştırmak yerine, Yunanistan’ın kredi çıkmazı gibi gelişmelerle hisse senedi piyasasında ötekileştirildi. Euro Stoxx 50 Endeksi, Çin ekonomisinin küresel büyümeyi baskılayacağı endişesi ile Ağustos ayında yüzde 9.2 geriledi. Endeks, haftalık düşüşün ardından Pazartesi günü yüzde 1.2 toparlandı.

Londra’daki Morgan Stanley Avrupa Hisse senedi stratejileri müdürü Graham Secker, “İnsanlar, kullanılacak politika aracı kalmadığını hissettiklerinde tedirginleşiyor. Yatırımcı güveni şu an aşırı düşük ve herkes riskten kaçmak istiyor” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak