Draghi`nin ajandasında neler var?

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi`nin bugünkü basın toplantısında yanıt vermesi gereken beş soru.

16.07.2015 Cuma 10:11

Güncelleme : 16.07.2015 Cuma 12:33

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin beş önemli soruya yanıt vermesi bekleniyor. Draghi bugün, Yönetim konseyi'nin faiz kararı duyurusundan 45 dakika sonra, TSİ 15:30'da basın toplantısı yapacak. Açıklamaların büyük bölümü Yunanistan ile ilgili olacak.


ECB'nin Yunan bankalarına likidite desteğini artırması için ne gerekecek?


Acil likiditeye ilişkin bir karar Perşembe sabahı gelebilir. Yunanistan bankalarının iki haftayı aşkın süredir kapalı olması ve sermaye kontrolleri uygulanması ile birlikte, Avrupa Komisyonu, bu kuruluşların çökme noktasında olduğunu söylüyor.


Ancak ECB'nin acil fonlamayı yeniden başlatması için, yetkililerin Yunanistan yönetiminin dış kurtarma paketini alma ve batıştan kaçınma yolunda olduğu konusunda güven duyması gerekecek. Yunan parlamenterler, Başbakan Alexis Tsipras'ın, kendi partisi Syriza içinde, çoğunluğa kafa tutmaya yetecek denli muhalefete karşın, Çarşamba gecesi kemer sıkma tedbirlerini onayladı.


ECB ayrıca, Yunanistan'ın 20 Temmuz'da süresi dolacak daha önceki kriz programı dahilindeki 3.5 milyar euroluk (3.8 milyar dolar) tahvil ödemesinde temerrüte düşmeyeceğinden emin olması da gerek. Avrupa Komisyonu Yunanistan için, 28 AB üyesinin onaylaması gereken kriz fonundan alınacak, 7 milyar euro tutarında köprü finansman hazırlamaya çalışıyor.


ECB, Yunanistan 20 Temmuz'da ödeme yapamazsa nasıl tepki verecek?


Aralarında Euro Bölgesi maliye bakanlarının da bulunduğu geçen haftanın tüm gececileri, AMB'nin ELA'daki (acil durum likidite yardımı) mevcut 88.6 milyar euroluk tavanı devam ettirmesine yetecek gibi görünen bir anlaşmaya vardı. 20 Temmuz tarihi bunu değiştirebilir.

Yönetim Konseyi'nin, Yunanistan faturayı ödeyemezse, likiditeyi daraltmaktan ya da hatta çekmekten başka seçeneği kalmayacak. Ardından tekrar, üçüncü kurtarma paketine yönelik müzakereler halen sürüyorsa, Draghi ve çalışma arkadaşları bu sürecin çökmesi konusunda isteksiz olabilir.


Yunanistan gerçekten kurtarma paketinin koşullarını yerine getirebilir mi?


Şimdiye dek, Draghi, anlaşmanın geneline karşı sessiz kaldı ve bu herkesin, anlaşmanın güçlü bir toparlanmaya yol açıp açmayacağı yolundaki değerlendirmesini dikkatle dinleyeceği anlamına geliyor. Borç sürdürülebilirliği bu noktada kilit konu olacak ve aynı zamanda kemer sıkma tedbirlerinin aslında başarı ihtimaline de bakılacak. Uluslararası Para Fonu (IMF), Yunanistan ekonomisinin ağır hasar gördüğünü ve yükü taşıyamadığını belirterek, yoğun bir borç hafiflemesi çağrısında bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Dış ticaret istatistikleri açıklandı