Draghi`yi bekleyen kritik sorular

Piyasa, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi`nin bugünkü konuşmasında bazı sorulara yanıt arayacak.

15.04.2015 Cuma 10:31

Güncelleme : 15.04.2015 Cuma 11:16

Piyasa, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin bugünkü konuşmasında beş temel soruya yanıt arayacak. Draghi, bugün Yönetim Konseyi'nin faiz kararından 45 dakika sonra, TSİ 15:30'da Frankfurt'ta basın toplantısı düzenleyecek.


Varlık alımlarının azaltılması (tapering) konusunda endişe duymaya başlamalı mıyız?


ECB, büyük ölçekli varlık alımlarına Mart ayında başladı ve ulusal merkez bankalarının, 10 Nisan itibariyle 61.7 milyar euroluk (66 milyar dolar) ülke ve özel sektör tahvili satın aldığını duyurdu. Ekonomik toparlanmanın güç kazanması ve anket verilerinin parasal genişlemenin (QE) kredilere yansımakta olduğunu göstermesi ile birlikte, Draghi, başlangıcından beş hafta sonra, son teşvik tedbirinin olumlu etkileri konusunda övünebilecek.


Hatta öyle ki, ECB Başkanı, programdan erken çıkış olasılığına ilişkin soruyla karşılaşabilir. ECB İcra Kurulu üyesi Yves Mersch, 8 Nisan'daki mülakatında bu olasık ile ilgili uyarıda bulundu. Mersch ayrıca, tahvilalımlarının, ihtiyaç duyulursa, artırılabileceğini de söyledi.


Draghi muhtemelen bu safhada, ECB'nin son ekonomik projeksiyonlarını alımlara niyet edilen bitişe kadar devam edilmesi için bir neden olarak göstererek, varlık alımlarının azaltılmasından hakkında konuşmaktan kaçınacaktır,


March'in tahminleri çok mu iyimse ECB enflasyonun 2017 yılında, bankanın yüzde 2'nin hemen altındaki hedefi ile paralel olarak, yüzde 1.8 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyor. Draghi, bu tahminin tahvil alım programının tam uygulanacağı varsayımına dayandığını vurguladı. 4-5 Mart'taki toplantının özeti, politika yapıcılarının, normalin üzerindeki belirsizliğe tabi olduğunu dikkate alarak, bu projeksiyona daha temkinli yaklaşabileceklerini işaret etti.


Draghi, bu konunda be genel anlamda, QE'nin enflasyon patikesi üzerinde etkisi hakkında sorularla karşılaşabilir. Enerji ve gıda gibi fiyatlar volatil faktörleri içermeyen çekirdek enflasyondaki inatçı zayıflık da bir edişe kaynağı. Bu gösterge Mart ayında, yüzde 0.6 ile rekor düşük seviyeye geriledi.


ECB'nin alacağı yeterli miktarda varlık olacak mı?


Yatırımcılar, ECB'nin kendine dayattığı, şimdilerde eksi yüzde 0.2 seviyesinde olan mevduat faizinin altındaki faizlere sahip tahvilleri almama şeklindeki yasağının, getiri eğrisinin tüm vadelerindeki faizlerin düşmeye devam etmesi ile birlikte, satınalınabilir özellikteki varlık arzında bir azalmaya yol açabileceği endişesini taşıyor. Vadesi 4 yıla kadar olan Alman tahvillerinin faizleri zaten eksi yüzde 0.2'nin altında ve hatta bazı İtalyan ve İspanyol tahvilleri negatif getiriye sahip.


Şimdiye dek, Draghi defalarca bu gübi endişeleri redetti ve İtalyan parlamenterlere 26 Mart'ta yaptığı konuşmada, "Menkul kıymet kıtlığına ilişkin bir işaret yok ve piyasada likidite bol kalmaya devam ediyor," dedi. Baltik devletleri gibi, ülke tahvillerinde kotalarını doldurmakta zorlanan ülkeler, bunun yerine kamu kuruluşlarının ihraç ettiği tahvilleri satın aldılar.


YUNANİSTAN'IN SON DURUMU NE?


Yunan hükümetinin gelecek hafta Riga'da gerçekleştirilecek olan Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında, ülkenin eurodan çıkabileceğine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, detaylı bir reform gündemi sunması bekleniyor. ECB Yönetim konseyi üyesi Klaas Knot, olası bulaşma konusunda uyarıda bulunurken, Uluslararası Para Fonu (IMF) Baş Ekonomisti Olivier Blanchard, piyasa kargaşasının diğer bir bölümünün de göz ardı edilemeyeceğini belirtti.


Draghi muhtemelen bu riskler konusunda sorularla karşılaşacak, ancak ECB Başkanı'ndan aynı zamanda, Yunan bankalarına yönelik eldeki acil fonlamaya ilişkin yorum yapması da istenecek.


YAPISAL REFORMLARDA İLERLEME VAR MI?

QE'nin başlangıcından bu yana, Draghi Euro Bölgesi hükümetlerine yönelik yapısal reformları uygulama çağrısını daha da artırdı ve Avrupa ülkelerine tüm bölge boyunca çalışmalarda eşgüdüm sağlanması için merkezi bir kurum oluşturma çağrısında bulundu. Draghi muhtemelen, Euro Bölgesi'nin "dönemsel" toparlanmasını "yapısal" toparlanmaya dönüştürebilmek için, düşük petrol fiyatlarını ve ECB teşviğini kullanma ihtiuyacını bir kez daha vurgulayacak.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak