e-ticarete 6 ayda `güven damgası`geliyor

Türkiye`de elektronik ticaretin geliştirilmesi kapsamında, tüketicilerin e-ticarete ilişkin endişelerini giderecek ve sanal ticaret yapan sitelerin güvenliğini sağlayacak güven damgası sistemi, gelecek yılın ilk yarısında kurulacak.

12.12.2015 Cuma 11:25

Güncelleme : 14.12.2015 Cuma 08:59

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan, 64. Hükümet'in 2016 Yılı Eylem Planı'na göre, Gümrük ve Ticaret, Ekonomi, Kalkınma, Maliye ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanlıklarının işbirliğinde elektronik ticaretin geliştirilmesi için çalışma yapılacak.

Bu çerçevede bu ay başlayacak hazırlıklar, 21 Haziran 2016'ya kadar tamamlanacak. e-ticaretin geliştirilmesine ve önündeki mevzuat engellerinin kaldırılmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir yapı oluşturulacak.

Bu kapsamda, e-ticarette güven tesis edilebilmesi için "güven damgası sistemi" ile e-ticaretin gelişiminin sağlıklı bir şekilde izlenebilmesini sağlamak amacıyla izleme ve değerlendirme sistemi kuracak.

TÜKETİCİ, GÜVENLİK, GİZLİLİK VE HİZMET KALİTESİNDEN ENDİŞELİ

Tüketicilerin internetten alışverişe ilişkin endişelerini güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesinin oluşturduğu Türkiye'de, söz konusu endişelerin giderilmesi, e-ticaret hacminin artırılması, hizmet kalitesinin geliştirilmesi ve bu alandaki kayıt dışılığın azaltılması amacıyla e-ticaret sitelerinin belirli standartlara uyumunu gösteren güven damgası sistemi oluşturulması, bu sistem çerçevesinde belgelendirme ve denetlemeye ilişkin bir yapı kurulması planlanıyor.

Güven damgası, internet üzerinden satış yapan işletmelerin, bağımsız bir sertifikasyon kurumu nezdinde önceden belirlenmiş standartlara uyum sağladıklarını gösteren, internet sitelerinde yer alan bir tür etiket veya görsel sunu olarak tanımlanıyor. Güven damgasına sahip işletme, e-ticaret esnasında belirli standartlara ve hukuki düzenlemelere uymayı taahhüt ediyor. Tüketici, bu damgaya sahip mağazalardan alışveriş yaptığında, bunların öngörülen kurallara uygun hareket ettiğinden emin olabiliyor.

Türkiye'deki e-ticaret hacminin artırılmasına katkı sağlaması beklenen güven damgası için satıcının güncel ve tanıtıcı bilgileri, mal ve hizmetlere dair bilgiler, vergiler dahil ürünün nihai fiyatı, stok durumu ve teslimat bilgileri, iade ve geri ödeme sürecinin yanı sıra etkin bir müşteri hizmetleri ve şikayet sistemi, kişisel verilerin korunması, güvenli ödeme yöntemleri ve küçüklerin korunması gibi kriterlerin taşınması gerekiyor.

Belirli aralıklarla denetlenecek sistem, aynı zamanda satıcılar ve tüketiciler arasında çıkan ve çözüme kavuşturulamayan e-ticarete özgü anlaşmazlıkların etkin, pratik, hızlı ve maliyetsiz bir yolla çözümlenmesini ve dava sürecine taşınmadan kısa sürede sonuçlandırılmasını sağlayan alternatif uyuşmazlık çözüm mekanizmasını da kapsıyor.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

Altın fiyatlarında son durum ne?

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?

Borsa güne yükselişle başladı