ECB`nin tahvil alım programının olumlu etkileri olacak

23.01.2015 Cuma 17:02

Güncelleme : 23.01.2015 Cuma 17:02

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ömer Cihad  Vardan, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) başlattığı tahvil alım programının Avrupa  Birliği (AB) ve Türkiye'ye etkilerinin olumlu olacağını ifade etti.


Vardan, yazılı açıklamasında, ECB'nin piyasaların uzun zamandır  beklediği tahvil alım programını açıkladığını belirterek, yeni program kapsamında  ECB'nin, varlık alımı programını avro alanı üye ülke hükümetleri, kurumları ve  ajansları kapsayacak şekilde genişlettiğini aktardı.

 

ECB'nin söz konusu adımı avro alanında çok düşük seviyelerde seyreden  enflasyonun canlandırılması ve AB ekonomisinin desteklenmesi amacıyla attığına  işaret eden Vardan, "Söz konusu programın önceki programların tamamlayıcısı  olması ve varlık alımlarının üye ülke merkez bankalarının ECB sermayesindeki payı  esas alınarak yapılması öngörülmektedir.

Mart 2015'te başlayacak program ile  Eylül 2016'ya kadar, her ay 60 milyar avro ve toplamda yaklaşık 1,3 milyar avro  tutarında menkul kıymet alımı yapılması ve bu şekilde enflasyonun sürdürülebilir  bir ayarlama seyrine girmesi sağlanana kadar menkul kıymet alımlarına devam  edilmesi öngörülmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

 

Vardan, alınan önlemlerin avro alanında durgunluk riski taşıyan  ekonominin harekete geçirilmesi ve deflasyon riskinin ortadan kaldırılması  açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

Söz konusu önlemlerin en önemli sonucunun uzun vadede AB'de büyümeyi  teşvik etmesi olacağını belirten Vardan, ECB Başkanı Mario Draghi'nin yaptığı  açıklamayı da desteklediğini ifade etti.

 

Vardan, bu önlemlerin başarılı olması için tüm AB üyesi ülkelerin  büyüme yanlısı mali politikalar uygulamasının gereğine dikkati çekerek, şunları  kaydetti:

 

ECB'nin uygulayacağı programın AB ekonomilerine parasal teşvik  sağlaması öngörülüyor. Uygulanacak programın uzun vadede üye ülkelerin mali  koşullarında iyileşme sağlaması, tüketiciler ve şirketler açısından finansmana  erişimi daha ucuz hale getirmesi beklenmekte.


Bunun da yatırımlar ve tüketimi  desteklemesi ve artış sağlaması, enflasyon oranlarının da düşük seviyelerden  yüzde 2'ye yükselmesi öngörülüyor. ECB'nin başlattığı tahvil alım programının AB  ve Türkiye'ye etkileri olumlu olacaktır."

 

İKV Uzmanı Sema Çapanoğlu ise ECB'nin uygulayacağı programın  Türkiye'ye etkilerine ilişkin, "AB piyasalarına çıkacak olan iki yılda yaklaşık  1,3 milyar avro tutarındaki likiditenin petrol fiyatlarının da düşük seyrettiği  içinde bulunduğumuz dönemde ülkemize etkisinin olumlu olması bekleniyor.

AB  ekonomisinde beklenen olumlu ivmenin, hem ülkemize sermaye akımlarının artması  hem de orta vadede AB ülkeleri ekonomilerinin toparlanması ile Türkiye'nin AB'ye  ihracatında artış ve AB ülkelerinden ülkemize doğrudan yatırımlarda artış  şeklinde yansıyacağı öngörülüyor" yorumunu yaptı.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi