El-Erian: Fed 4 faiz artışı planına sadık kalmayabilir

Mohamed El-Erian, ABD Merkez Bankası`nın 4 faiz artışı planına sadık kalmayabileceğini söylüyor.

27.08.2018 Cuma 12:55

Güncelleme : 28.08.2018 Cuma 10:31

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin Jackson Hole sempozyumunda yaptığı yorumlar, piyasaların bu yıl iki faiz artışı daha gerçekleştirileceği yönündeki beklentisini onayladı ve 10 yılı aşkın sürenin en büyük yıllık sıkılaşmasının yapılacağını ortaya koydu. 
 
Fed, 4 trilyon dolarlık bilançosunu küçültürken bile faiz artıracak. Yine de, Başkan Powell'ın yaptığı konuşmaya göre, bu plana sadık kalınmayabilir. 
 
Geçtiğimiz hafta düzenlenen konferansta, Fed yetkililerinin büyük bir çoğunluğu, faizlerin Eylül ve Aralık'ta artacağı yönündeki görüşleri destekledi. Bu mesajı destekleyen Powell ise, "federal fonlama oranı için hedef aralığında daha fazla kademeli faiz artışı gerçekleşmesi uygun olabilir" ifadesini kullandı. 
 
Powell'ın "yurt dışından gelen risk unsurları" olarak ima ettiği bir zeminin yerine bu politika sinyali güçlendirildi. Ancak Fed Başkanı, ABD ekonomisinin güçlü bir şekilde büyüdüğünü vurgulamayı tercih etti. Powell, "Güçlü tüketici ve iş güveni, sağlıklı seviyelerde iş yaratımları, artan gelirler ve yaklaşan mali teşvikler ile birlikte, bu güçlü performansın devam edeceği beklentisinde olmak için yeterli sebep mevcut" dedi. 
 
Bu açıklamalarda, gayrimenkul ve otomotic sektörlerinde son dönemde gerçekleşen zayıflık dile getirilmedi. Bir yandan, sürekli olarak yataylaşan tahvil getiri eğrisinin büyük bir ekonomik yavaşlamanın yaklaştığının bir işareti olduğunu görüşünde olanlar tarafından bu hassaslıkların yayılmakta olduğu yönünde bir algının oluşması an meselesi.
 
Ayrıca, dışarıdan gelen belirsizlikler de çok yönlü olmaya devam ediyor. Büyüme gidişatları, Avrupa ve Çin'de belirsizliğin artmasıyla birbirinden uzaklaştı. Gelişen piyasa kurlarındaki düşüş ise, acil fonlama ihtiyacı duyan ve kayda değer miktarda Döviz konusunda uyumsuzluk yaşıyan ülkeleri tehlikeye atıyor. 
 
Tüm bunlar, Eylül ayının ötesinde, para politikası görünümünün daha da belirsiz hale gelebileceği anlamına geliyor. Eylül ayında bir faiz artışı gerçekleşmesi durumunda, Aralık ayında faiz artırılmayabilir. Başka bir senaryoda ise Fed, Eylül ve Aralık aylarının her ikisinde de faiz artırabilir, ancak Mart ayında faiz artışlarına daha uzun bir ara verebilir. 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma