Enflasyon tahmini Euro Bölgesi`ni üzdü!

30.09.2015 Cuma 15:59

Güncelleme : 30.09.2015 Cuma 17:14

Hizmet sektörü Avrupa enflasyon üzerindeki olumlu etkisini sürdürüyor

Euro Bölgesi Eylül ayı yıllık enflasyon tahmini %0.1 oranında daralma yönünde açıklandı. Piyasada oluşan beklenti %0.0’dı. Verinin içeriğine baktığımızda Ağustos ayındaki verilerden çok büyük bir fark olmadığı görülüyor. Yıllık enflasyonda işlenmemiş gıda kaleminin hızı yavaşlasa da olumlu katkı sağlamaya devam ediyor. (Temmuz:%1.4, Ağustos:%2.4, Eylül:%2.7) Ancak enflasyonu oluşturan kalemler arasında en yüksek ağırlığı oluşturan hizmetler sektörü, diğer yıllarla karşılaştırıldığında ortalamanın üzerinde %1.3 oranında katkı sağlamış. Bu enflasyon için önemli bir gelişme. Hizmewtler kalemi en son Mayıs ayında %1.3 oranına yükselmişti. Diğer yandan düşen enerji fiyatlarıyla birlikte enerji kaleminin enflasyona negatif katkısı geçtiğimiz ay açıklanan yıllık %7.2 düzeyinden, bu veride enetji kalemi %8.9 oranında negatif katkı sağladı. Genel anlamda Mayıs ayından itibaren takip ettiğimiz ılımlı seyir bir miktar bozulmuş gibi görünüyor. Ancak bu veri tahmin niteliğinde olduğu için final verisini yani net nihai sonucu görmek gerek. Final enflasyon verisini 16 Ekim’de alacağız böylece tablo daha netleştmiş olacak.

İşsizlik artış hızında yavaşlama var

Diğer yandan bugün Euro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranında da artış yaşandı. Ağustos ayı işsizlik %11 oranında açıklanırken, Temmuz ayında da %11 oranında açıklanmıştı. Euro Bölgesi istihdam Mayıs ve Haziran ayında istihdam %11.1 oranında açıklanmıştı. Çok güçlü olmasa da işsizlik artış hızında bir yavaşlama olduğu görülüyor.

Enflasyon, Euro ve ECB...

Sonuç olarak, veriler, Euro Bölgesindeki ekonomik aktivitelerdeki iyileşmeyi tam olarak yansıtması açısından yeterli değil. Ancak enflasyon verisinde enerji kalemine yoğunlaşmakta fayda var. Önümüzdeki dönemlerde enerji fiyatında görülebilecek iyileşmeler, Euro Bölgesi enflasyonunda ki yükselişin hızlanmasını sağlayabilir. Euro bölgesindeki enflasyon, enerji fiyatlarının katkısının gelecekte pozitife dönmesi durumunda 2016 yılı içerisinde ECB’nin yılsonu %1.1 yıllık hedefine ulaşabilir. Bu durum Euro’nun güçlenmesini tetikleyebilecek bir unsur olur. Eğer enflasyondaki iyileşme ekonomik aktivitelerle de desteklenirse ECB, tahvil alımlarını azaltma hatta çıkış stratejisine gidebilir. Bu gelişmeler faiz artırım sürecine girecek olan Fed karşısında daha dirençli bir euro’nun oluşmasına neden olabilir.




(Kaynak:Eurostat)

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Seda Yalçınkaya / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı
www.integralmenkul.com.tr
www.integralforex.com.tr 
www.borsaintegral.com

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma