Faiz çift hanede!

Dün beklentinin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından yükselişe geçen faiz çift haneye ulaştı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10`u aştı.

05.05.2015 Cuma 11:21

Güncelleme : 05.05.2015 Cuma 16:47

NUR BAŞIBÜYÜK/UZMANPARA

Dün beklentinin üzerinde gelen enflasyon verisinin ardından yükselişe geçen faiz çift haneye ulaştı. Gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10'u aştı.

Uzmanlar gösterge tahvilin faizinin çift haneli seviyelerde kalıcılık sağlama eğiliminde olduğunu belirtiyor.

  ALB Forex Analisti ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, TL bazlı varlıkların değer kaybetme eğilimlerinin iç kaynaklı risklerin aktif olmaya devam etmesi nedeniyle sürdüğünü söyledi. Özellikle geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentilerinin orta nokta yüzde 6.8 olmak üzere yukarı doğru revize edilmiş olmasının en önemli etkiyi faiz tarafına yaptığına dikkati çeken Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

'KALICILIK SAĞLAMA EĞİLİMİNDE' 

"Dün gelen enflasyon verilerine bakıldığında da yüksek gıda enflasyonu ve kur geçişkenliği etkisi nedeniyle piyasa beklentisinin çok üzerinde bir veri geldiğini görüyoruz. Gıda ve enerjinin hariç bırakıldığı çekirdek enflasyonda ise yıllık bazda gerileme son derece sınırlı kaldı ve çekirdek TÜFE yüzde 10 oldu.

Genellikle çekirdek enflasyonda gerilemenin sınırlı enflasyon beklentilerini yukarı çekmiş görünüyor. Bu durumda da piyasa faizler üzerinde yukarı doğru bir hareket yapmış görünüyor. Gösterge tahvilin faizi de çift haneli seviyelerde kalıcılık sağlama eğilimde.

Yukarı yönlü hareket ve TL'deki değer kaybetme eğiliminin devamı faiz açısından da etki yaratmaya devam edecektir. 10 yıllık tahvil faizinde de yüzde 9,50 – 10,50 aralığı yeni konsolidasyon bölgesi olabilir."
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma