Fed 2`ye bölündü

Küresel piyasaların merakla beklediği Fed`in Mart ayı toplantı tutanakları açıklandı. Tutanak yetkililerin 2015`te olsa da daha geç faiz artışı istediklerini ortaya koydu.

08.04.2015 Cuma 21:18

Güncelleme : 09.04.2015 Cuma 15:08

UZMANPARA / AYŞE EKİN GÜNDÜZ


ABD Merkez Bankası Fed'in Mart ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutanakları, yetkililerin dolar ve petrolü gerekçe göstererek 2015'te olsa da daha geç faiz artışı istediklerini ortaya koydu.

Fed o toplantıda faiz artışı konusunda sabırlı olacağı taahhüdünü sözlü yönlendirmeden kaldırsa da, yıl sonu faiz oranı beklentilerini ciddi şekilde düşürülmesi sıkılaşmanın ertelenebileceği veya daha küçük artışlarla yapılacağı şeklinde yorumlanmıştı.

'KURULDA CİDDİ BÖLÜNMÜŞLÜK VAR'

ALB Forex Analisti ve Uzmanpara yazarı Enver Erkan konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede "Fed tutanaklarından anladığımız kadarıyla kurul içerisinde ciddi bir bölünmüşlük olduğu görünüyor" değerlendirmesinde bulundu. "Aslına bakacak olursak ABD ekonomisi 2015’in ilk 3 ayında özellikle ekonomik aktivite açısından beklentilerin altında bir performans sergiledi" diyen Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

DOLAR 2.60'IN ÜZERİNDE HABERİ İÇİN TIKLAYIN


'UFAK ADIMLARLA BAŞLAMA OLASILIĞI YÜKSEK'


"Enflasyonun halen hedeflerin altında olması halen handikap oluşturmayı sürdürüyor. Doların değerlenmesi ve petroldeki düşüş bu açıdan dezenflasyonist hareketler yaratması nedeniyle olumlu değil. Mart toplantısından sonra dolar endeksinin nefes almış olması ise bir sözlü yönlendirme eseri olarak karşımıza çıkıyor. Bu da enflasyon görünümü ile ilişkilendirilebilir.

Mart toplantısına şöyle bir hatırlayacak olursak yıl sonunda fonlama faizine yönelik beklentiler düşürülürken, “sabırlı” ifadesi de kalkmıştı. Bu Fed’in faiz artışını değil, yüksek faizi ötelemiş olduğunu gösteriyor. Fed’in 2015 yılı içinde faiz artışına ufak adımlarla da olsa baslaması yüksek olasılıklı görünüyor.
 
'TEK VERİYE BAKILMAYACAKTIR'

FOMC içinde para politikasinda normalleşme isteyen kesim ağırlığını koruyor. Ekonominin ikinci çeyrekteki performansı Haziran’da ilk adımım olup olmayacağının belirleyicisi olacak. Nisan ve Mayıs ayına ait verilerde kıpırdanma görürsek ve Nisan ayında istihdam yine 200 bin üzerinde açıklanırsa Haziran’da ilk faiz artışı ihtimali güç kazanır. Faiz artışına ilişkin senaryolarda nasıl tek bir veriye bakılmıyorsa, faiz artışının ötelenmesi konusunda da tek bir veriye bakılmayacaktır. Bu bakımdan 29 Nisan’daki politika açıklaması ve Nisan - Mayıs ayına ait makro veriler önemli olacaktır."

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`