Fed faiz kararını açıkladı!

İki günlük toplantının ardından Temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıklayan Fed, gösterge faizi ve para politikasını değiştirmedi.

26.07.2017 Cuma 20:33

Güncelleme : 27.07.2017 Cuma 12:24

Amerikan Merkez Bankası Fed, beklendiği gibi faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 1,25'te bıraktı.

Karar ardından yaptığı açıklamada Fed, Eylül ayında yapılacak toplantıdan sonra tahvil portföyünü yavaş şekilde küçültmeye başlayabileceğinin sinyalini verdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi iki günlük toplantısının ardından yaptığı açıklamada, tahvil varlıklarını "göreceli olarak yakın" zamanda azaltmaya başlamayı beklediğini ifade etti. Fed yetkilileri, çok sayıda zayıf enflasyon rakamının bu yıl faiz oranlarını bir kez daha artırma planlarını değiştirdiği konusunda çok az işaret verdi.

Fed yetkilileri gösterge faizin yüzde 1-1,25 aralığında bırakılması kararını oy birliği ile aldılar. Yatırımcılar da Fed'den bugün bir faiz artırım kararı çıkmasını beklemiyorlardı.

Analistler, Fed'in bu yıl için yapması beklenen son faiz artırımını, 4 trilyon doların üzerinde mortgage ve Hazine kağıdını bu sonbaharda yavaş yavaş azaltılmaya başlamasının ardından Aralık ayında olmasını beklediklerini vurguladılar.

Fed iki gün süren FOMC toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ekonominin ılımlı şekilde büyümekte olduğunu ve istihdam artışlarının güçlü olduğuna işaret etti. Ancak hem manşet enflasyon hem de çekirdek enflasyon ölçümlerinin düştüğünü not eden Fed, fiyat trendlerini dikkatli şekilde izleyeceklerini vurguladı.

Fed, tarihsel olarak Başkan'ın basın toplantısı yapmayacağı toplantılarda faiz artırmıyor.

KARAR SONRASI DOLAR/TL 3,54'ÜN ALTINA GERİLEDİ

Dolar/TL'de Fed'in açıklaması sonrasında hafif bir gerileme yaşandı.

Güne 3,57 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıklamasının ardından saat 21.32 itibarıyla 3,5383 seviyesinden işlem görüyor.

GÖZLER TCMB'DE

Yarın piyasalar TCMB açıklamalarına odaklanacak. Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 27 Temmuz Perşembe günkü Para Politikası Kurulu toplantısında faizlerde değişim beklemiyor. Ekonomistler, Türk Lirası'nın son dönemde dolar karşısında değer kazanması, Merkez Bankası'nın sıkı duruşu ve baz etkisinin desteğiyle enflasyondaki düşüş trendinin sürmesi nedeniyle bu ayki PPK toplantısında faizlerin sabit tutulmasını öngörüyor.

FED’E GÖRE BİLANÇO AZALTMA “GÖRECELİ YAKIN”

Karar ardından değerlendirmede bulunan KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan şunları söyledi:

"Fed, 25 – 26 Temmuz FOMC toplantısında beklendiği gibi faizlerde herhangi bir değişim yapmayarak fonlama oranı üst bandını %1,25’te tuttu. Politika açıklamasının içeriğinde de bilanço azaltımının zamanlaması olarak “göreceli yakın zaman” ifadesi kullanıldı. Aslında genel olarak “yakın zaman” ifadesinden Eylül’de bilanço küçültmenin detayları paylaşılacak gibi anlaşılıyor, ancak Fed’in bu konuda net olmaması itibariyle piyasanın biraz daha geniş bir zaman dilimini algıladığını düşünüyorum. Zira “göreceli” ifadesi biraz bu beklentiyi hafifletiyor.

Eylül muhtemelen bir faiz artırım ayı olmaz. Ekonomik dinamikler, göstergeler ve Fed belirsizlikleri bu kadar hızlı bir sıkılaşmayı destekleyecek konumda değil. Fed opsiyonları da daha düne kadar Eylül’de faiz artırım ihtimalini %12 oranında fiyatlıyordu. Tali bir politika aracı olarak Eylül’de bilançoda bir dilim azaltım, sonrasında Aralık’ın faiz artış ayı olması daha yavaş ve kademeli bir geçişi ortaya koyuyor. 14 Haziran FOMC’sinden hatırladığımız kadarıyla; Hazine tahvillerindeki azaltma 6 milyar USD’den başlatılarak 3’er aylık aralıklarla 6 milyar USD’lik dilimlerle 30 milyar USD’lik maksimum seviyeye çekilecek. Sonrasında da küçültme maksimum seviyede yapılacak. Aynı şey mortgage tabanlı tahvillerde 4 milyar USD ile başlayacak, 4’er milyarlık dilimlerle de 3 ayda bir artırılacak ve 20 milyar USD seviyesine kadar gidilecek.

İşgücü piyasası sağlam ve işsizlikte düşüş devam ediyor. Bununla beraber, Fed artık net bir şekilde manşet ve çekirdek enflasyondaki zayıflığı gelen birkaç zayıf veriden sonra politika açıklamasında belirtiyor. İstihdamdaki iyileşmenin gecikmeli bir etkisi olarak ücretler kanalından enflasyonun yönünü yukarı çevirmesi beklentisi halen korunuyor. Ekonomik büyümede riskler dengeli, ki Trump’ın %3-4 seviyelerine taşıyamayacağı ekonomik büyümenin ilk çeyrekteki %1,4’ten sonra ikinci çeyrekte daha iyi seviyelerde olacağını öncü göstergelerden anlayabiliyoruz.

Genel olarak piyasanın “güvercin” olarak okuduğu mesajlar olduğunu söyleyebiliriz. Piyasanın fiyatlaması itibariyle 93 seviyelerine gerileyen DXY; bunun yansıması olarak da 1,17 üzerine gelen EUR ve 1255 USD seviyesine yükselen bir altın hareketi var. Piyasa zaten “non-event” olarak görüyordu, mesajların güvercin algılanması da USD’ye bir miktar zayıflama olarak geri döndü. ABD 10 yıllıklarının %2,30 üzerinde kalıcı bir hareket yapması çok zorlaştı, bu bakımdan TRY ve EM varlıkları açısından pozitif bir görüntü olduğunu ortaya koymak gerekiyor. TRY gelen mesajların ardından önceki kayıpları önemli ölçüde telafi ederek 3,54 altına indi. TCMB’nin faizlere dokunmayarak “sıkı para politikası” vurgusu yapacağı bir açıklama içeride fiyatlamaları daha da iyileştirir. USD için ise Cuma gelecek olan 2Q17 GDP verisine bakmak gerekecek.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı