`Fed`in kademeli faiz artırımı bekleyişi sürüyor`

Fed Başkanı Janet Yellen`ın konuşmasına ilişkin metin saat 15:30`da yayınlanırken, şimdi de Yellen sahnede. Yellen "Fed kademeli faiz artırımları beklemeye devam ediyor" dedi.

10.02.2016 Cuma 15:32

Güncelleme : 11.02.2016 Cuma 08:43

UZMANPARA

Piyasaların nefesini tutup beklediği açıklama geldi. Çalkantılı haftada piyasaların gözü bugün ABD kongresinde bir konuşma yapacak olan ABD Merkez Banakası Başkanı (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın konuşmasına ilişkin metin saat 15:30'da yayınlanırken, şimdi de Yellen sahnede.

'EKONOMİK GÖRÜNÜM BELİRSİZ'

İ
şte konuşmadan satır başları:

*
Yuan'daki düşüş Çin'in döviz politikasını, görünümün daha belirsiz hale getiriyor. Ekonomik görünüm belirsiz. Enflasyon hedefi yüzde 2 olarak devam ediyor.
 
'DÜŞEN ENERJİ FİYATLARI ENFLASYONU SINIRLIYOR'

"*Düşen enerji fiyatları enflasyonu sınırlandırıyor. Faiz artışını uzun süre erteleseydik, aniden artırım resesyona yol açabilirdi.

*Küresel büyümenin destekleyici para politikalarıyla zamanla yükselmesi bekleniyor.

FED 2008-2015 ARASINDA 600 MİLYAR DOLARI VERGİ MÜKELLEFLERİNE AKTARDI

*Aşırı rezervlere faiz oranı faizi ayarlamada kritik bir araç. Fed varlıklarının satışı ekonomik toparlanmaya zarar verebilir.

*Fed 2008-2015 arasında 600 milyar doları vergi mükelleflerine aktardı.

*Fed mekanik bir para politikasını takip etmemeli, birçok veriyi inceliyoruz."

DOLAR 2,92'NİN ALTINI GÖRDÜ

İşte metinden satır başları:

"*Finansal şartlar büyümeyi daha az destekleyici hale geldi. Fed kademeli faiz artırımları beklemeye devam ediyor.
 
'ENFLASYON DÜŞÜK KALMAYA DEVAM EDECEK'

*Enflasyon kısa vadede düşük kalmaya devam edecek. Enflasyon görünümüne güven, beklentilerin iyi çıpalanmaya devam etmesine bağlı. Piyasa bazlı enflasyon tedbirleri, tarihi olarak düşük seviyelere indi. Anket bazlı enflasyon beklenti ölçümleri bandın alt sınırında ancak istikrarlı.

*İstihdam piyasasında bir miktar atıl kapasite devam ediyor. İstihdam piyasası daha da güçlendikçe enflasyonun yüzde 2'ye doğru kademeli yükselmesini bekliyoruz.

'FAİZLERİN İZLEYECEĞİ PATİKA VERİLERE BAĞLI'

*Petrol ve ithal fiyat düşüşleri durduğunda enflasyonda aşağı yönlü baskılar azalacak. Petrol fiyatları, çekirdek TÜFE'yi, bir miktar aşağı çekti.

*Para politikası durumu aralık ayındaki faiz artırımı sonrasında da genişlemeci olmaya devam ediyor. Para politikası önceden kararlaştırılmış bir yörüngede değil.

*FOMC ekonomik şartların FED faiz oranlarında kademeli artışı gerektirmesini bekliyor. Faizlerin izleyeceği patika ekonomik görünüme yönelik gelecek verilere bağlı. Hisse senedi fiyatları için genel ölçümler düştü, borçlanma maliyetleri arttı, dolar daha da değer kazandı. Finansal gelişmeler eğer ısrarla devam ederler ise ekonomik aktivite, istihdam üzerinde baskı yaratabilirler.

'GLOBAL BÜYÜME TOPARLANMALI'

*Devam eden istihdam artışları, daha hızlı ücret büyümesi gelirleri, tüketici harcamalarını desteklemeli. Yurt dışındaki oldukça genişlemeci para politikaların desteği ile global büyüme toparlanmalı.

*Çin'in kur politikasına, ekonomik görünümüne ilişkin belirsizlik global finansal piyasalarda oynaklığın artmasına yol açtı. Büyüme endişeleri, güçlü arz şartları, yüksek stoklar petrol ve diğer emtia fiyatlarını düşürdü. Normalleşme yoluna girene kadar FOMC tahvil alımlarından gelirleri yatırıma yönlendirmeye devam edecek."

 

 

 

 

 
 

 

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Borsa İstanbul`dan rekor üstüne rekor

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Altın fiyatları ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?