Gelişen piyasalara can simidi

Fed, faizi artırmama kararı alarak gelişen piyasalara rahatlama sağladı.

18.09.2015 Cuma 09:08

Güncelleme : 18.09.2015 Cuma 10:00

Fed, faizi artırmama kararı alarak gelişen piyasalara can simidi attı.


Bloomberg'de yer alan habere göre, Asya’dan Latin Amerika’ya politika yapıcılar, Fed’in faizleri Perşembe günü sıfıra yakın seviyede tutma kararı almasının ardından para birimlerinde geçtiğimiz yıl görülen yüzde 19’luk düşüşten fayda sağlayabilir.  Fed’in erteleme kararı alması bu ülkelerden görülen sermaye çıkışlarını yavaşlatabilir. Öte yandan Avrupa ve Japonya o kadar talihli değil, yurtiçindeki parasal genişlemeyi artırma baskısının azalması için ABD’de faizlerin artmasını bekliyorlar.


Fed Başkanı Janet Yellen, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ten (IMF) gelen çağrıları dikkate aldı ve küresel piyasaların Fed’in 10 yıla yakın bir süreden bu yana ilk kez yapacağı faiz artırımının küresel piyasaları istikrarsızlaştırmasından kaçındı.


Volatilite, Çin’deki yavaşlamanın küresel ekonomiye olumsuz etki edeceği endişesi ile Ağustos ayında hisse senedi, tahvil ve döviz piyasalarında yükseldi. Bu da faizleri yükseltmeyi değerlendiren ABD’li para politikacıları için riskleri artırdı. Yelen, Perşembe günü yaptığı konuşmada, yetkililerin Çin ve gelişen piyasalardaki gelişmeleri izlediğini belirtti.


Bank of Montreal döviz stratejileri müdürü Greg Anderson, “Dünya Bankası, Fed’in faiz artırmaması için çarpıda bulunuyordu ve G-20’deki pek çok gelişen piyasa ülkesi faizleri artırmayın diyordu. Ancak Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’na gelindiğinde para birimleri volatilite olduğunda güçleniyor ve onlar zayıf para birimi istiyor. Onlar için para birimlerinde zayıflığı yakalamanın en iyi yolu Fed’in faiz artırması” dedi.

"
En Çok Okunan Haberler

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

Merkez Bankası`nın rezervleri açıklandı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak

Altın fiyatları ne kadar oldu?

İşte dolarda son durum