`Genişleme alanımız var ancak kullanmayabiliriz`

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou, diğer ülkelere göre para politikasında genişleme alanlarının daha fazla olduğunu söyledi.

19.04.2015 Cuma 15:30

Güncelleme : 19.04.2015 Cuma 15:37

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhou Xiaochuan, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin diğer ülkelere göre para politikasında genişlemeye daha elverişli olduğunu ancak bu fırsatı kullanmayabileceklerini söyledi.

Dün Washington'daki G20 zirvesinde konuşan Zhou ''Rezerv rasyosunda yerimiz var ve faiz oranlarımız henüz sıfır değil. Kesinlikle yerimiz var. Ancak dikkatli hareket etmeliyiz. Bu durum, fırsatı değerlendireceğimiz veya bu alanı tamamen kullanacağımız anlamına gelmiyor'' diye konuştu.

Macquarie Group ve HSBC gibi bankalar, Çin ekonomisinin geçtiğimiz çeyrekte son 6 yılın en düşük büyümesini kaydetmesinin ardından daha fazla teşvik ihtiyacına dikkat çekmişti. Ekonomi genelindeki bir enflasyon göstergesi geçtiğimiz çeyrekte 2009'dan bu yana ilk kez negatif seviyeye gelerek, gevşemeye yer olduğunu gösterdi.

Çin Başbakanı Li Keqiang geçen ay istihdam ve ücretlerin bu yavaşlamadan etkilenmesi halinde, politika yapıcıların ekonomiyi desteklemek için devreye gireceğini söyledi. Zhou ise deflasyon riskleri konusunda ihtiyatlı olunması gerektiğini ve politika yapıcıların manevra alanı bulunduğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası Kasım ayında son iki yılın ilk faiz indirimini gerçekleştirmiş, ardından Şubat'ta bir indirim daha yapmıştı. Bir yıllık faiz oranı yüzde 5.35 seviyesinde olurken, 1 yıllık mevduat oranı yüzde 2.5 oldu. Banka Şubat'ta ayrıca zorunlu karşılık oranını da düşürdü.

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`