Grexit euronun geleceğini tehdit etmiyor

Yunanistan krizi, ECB’nin bölge tahvillerini hayatta tutması ile euronun “Titanik” olmadığını gösteriyor.

17.04.2015 Cuma 09:38

Güncelleme : 17.04.2015 Cuma 09:42

Euro Bölgesi’nin borç krizinde olduğunu dönemde, İtalya Maliye Bakanı euroyu Titanik ile karşılaştırmış ve “Bir ülke batarsa hepsi batar” demişti.

 

Bu açıklamadan yaklaşık dört yıl sonra Yunanistan’ın eurodan çıkma ihtimalinin tekrar gündeme gelmesi ile birlikte yatırımcılar Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) bölgenin geri kalanını batmaz hale getirdiği iddiasında bulunuyor.
 

Avrupa’nın borç yüklü diğer ülkeleri bu kez ECB’nin 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) tahvil alım planından destek buluyor. İtalya ve İspanya’da tahvil faizleri bu yılın başlarında görülen rekor düşük seviyelerden yükseliş kaydetti. Ancak İtalya ve İspanya borç krizinde ulaşılan rekor seviyelerde küçük bir kesimi oluşturuyor. Kriz döneminde yatırımcılar, Yunanistan’ın eurodan ç.ıkışının (Grexit) domino efekti yaratacağı ve tüm bölgeye yayılacağı endişesi ile satışa gitmişlerdi.
 

Helsinki’deki Nordea Bank AB baş stratejisti Jan von Gerich, “Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nin geleceğini tehdit ettiğini artık düşünmüyorum. ECB’ başka bir krizin oluşmasını önlemek için gerekli araçlara sahip. Grexit senaryosunda yayılmanın görülme olasılığı o kadar büyük değil” dedi.
 

Yunanistan tahvilleri, bu ay gerileme gösteriyor. Yatırımcılar, ülkenin temerrüdü önlemek için finansal bir anlaşmaya varmada kısıtlı ilerleme sağladığı değerlendirmesi yapıyorlar.

"
En Çok Okunan Haberler

SPK`dan halka arz düzenlemesi

`Finans piyasalarını yakından takip edeceğiz`

İngiltere`nin kamu borcu artış gösterdi

GM, 449 binden fazla aracı geri çağıracak

Tüketici güven endeksi açıklandı

Çin`in bütçe gelirleri azaldı

Ülke gruplarına göre ihracat analizi yapıldı

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi yükseldi

Çin faizi sabit tuttu

ABD`de büyük bankalar Fed konusunda bölündü

Japonya Merkez Bankası faizi sabit tuttu

SPK`dan 3 şirketin sermaye artırımına onay

Almanya`da konut fiyatları arttı

Japonya`da enflasyon hızlandı

Bankacılık sektörünün mevduatı yükseldi

İngiltere faizi sabit tuttu

Kartlı ödeme tutarı arttı