GÜBRETAŞ`ta yeni yatırım hazırlığı

GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, "Fosfatlı gübrede uluslararası bir yatırım düşünüyoruz" dedi.

02.06.2015 Cuma 13:09

Güncelleme : 02.06.2015 Cuma 18:22

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ ile Razi Petrokimya'nın Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi, fosfatlı gübrede uluslararası bir yatırım düşündüklerini bildirdi.

Güvendi, AA muhabirine, GÜBRETAŞ'ın faaliyetleri, yatırımları, 2015 yılı hedefleri, tarım sektörü ve sektörde yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2008 yılında Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük sanayi yatırımı olarak İran'daki Razi Petrokimya'nın satın alınmasının, hammadde kaynaklarına yakın olma stratejisiyle yapıldığını belirten Güvendi, tesiste 3,5 milyon tonluk bir kapasite olduğunu, fakat bu kapasitenin tamamının kullanılamadığını anlattı.

GÜBRETAŞ liderliğindeki konsorsiyum tarafından alınan Razi Petrokimya'da 2008'den bu yana kapasite kullanım oranlarının yükseltildiğini ve şu anda yüzde 54'lük kapasite kullandıklarını, tesisin ciddi bir amonyak üretimi yaparak dünya amonyak piyasasında yüzde 4'lük pazar payına sahip olduğunu dile getiren Güvendi, şunları kaydetti:

YURTİÇİNDE 350 BİN TONLUK NİTRAT YATIRIMI DÜŞÜNÜYORUZ

Güvendi, fosfatlı ürünler yatırımlarında bir arayış içinde olduklarının altını çizerek, fizibilite çalışması devam eden bu yatırımların maliyetinin 350 ile 500 milyon dolar arasında olacağının bilgisini vererek, "Razi yatırımı ilk aşamaydı, ikinci aşama olarak fosfatlı gübrede uluslararası bir yatırım düşünüyoruz. Bu alanda bir yatırım, minimum 350 milyon dolar gerektireceği için uzun araştırma ve değerlendirmeden sonra verilebilecek bir karar... Bu konudaki fizibilite çalışmamız uzun süredir devam ediyor" bilgisini verdi.

"
En Çok Okunan Haberler

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

Altın fiyatlarında son durum ne?

Dolar bugün kaç liradan işlem görüyor?