İmalat PMI Endeksi haziranda yükseldi

İmalat PMI Endeksi haziranda 46,8 düzeyinde gerçekleşerek faaliyetlerdeki daralmanın 3. ayda da sürdüğüne işaret etti.

02.07.2018 Cuma 10:23

Güncelleme : 02.07.2018 Cuma 10:52

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketlerinin Haziran 2018 dönemi sonuçları açıklandı.
 
Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 46,4 olarak ölçülen PMI haziranda 46,8 düzeyinde gerçekleşerek Türk imalat sektöründe zorlu faaliyet koşullarına işaret etti.
 
Mayıs ayında endeks 46.4'e gerileyerek Nisan 2009'dan bu yana en düşük değeri almıştı.
 
Hem iç hem de dış kaynaklardan alınan yeni siparişlerdeki yavaşlama haziran ayı sonuçlarında etkili oldu. İmalat sektöründe üretim de ikinci çeyreğin son ayında ivme kaybetti. Gerek yeni siparişlerdeki yavaşlama gerekse üretimdeki hız kaybı önceki aya kıyasla daha ılımlı gerçekleşti. Anket katılımcıları; yeni siparişlerdeki yavaşlamanın talep kaynaklı gelişmelerden, üretimdeki yavaşlamanın piyasa koşullarından kaynaklandığını ifade etti.
 
İstihdam endeksi 50,0 eşik değerinin altında gerçekleşmekle birlikte önceki aya göre hafif toparlanma gösterdi.
 
İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomisti Gabriella Dickens, şunları söyledi: “Son PMI verileri Türk imalat sektöründeki zorlu faaliyet koşullarının ikinci çeyreğin sonunda da devam ettiğine işaret etti. Bu gelişme özellikle üretim ve yeni siparişlerdeki hız kaybından kaynaklandı, ancak üretim ve yeni siparişlerdeki yavaşlama önceki aya kıyasla daha ılımlı gerçekleşti. Döviz kuru gelişmelerin yansıması olarak enflasyonist baskılar güçlü düzeyde kaldı.”
 
İSTANBUL İMALAT PMI HAZİRANDA 49,5 DÜZEYİNE YÜKSELDİ
 
Geçen mayısta 47,4 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da haziranda 49,5 düzeyine yükseldi. Anket verileri, İstanbul imalat sektöründe devam eden yavaşlamanın haziranda nisandan beri gözlenen en ılımlı düzeyde gerçekleştiğine işaret etti. Haziran verileri, toplam yeni siparişler ve ihracatta yavaşlamanın önceki aya göre hafifleyerek devam ettiğini gösterdi. İmalat üretiminin son üç ayda ilk kez olacak şekilde büyümesi anketin olumlu gelişmelerinden biri olarak kaydedildi. Firmalar kapasiteyi artırmak amacıyla istihdam düzeyini ikinci çeyreğin sonunda artırdı. Firmalar birikmiş işlerini haziranda azaltmaya devam etti. Maliyet baskıları da haziranda artışını sürdürdü.
 

"
En Çok Okunan Haberler

Apple hisseleri yükseldi

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti