İngiltere`ye `AB`den ayrılmayın` uyarısı

AB üyesi olmayan Norveç`in Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Bakanı Vidar Helgesen, İngiltere`nin AB`den ayrılmasının ekonomi ve güvenlik açısından ciddi ve olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Helgesen, AB dışındayken, kendilerini doğrudan etkileyen

23.02.2015 Cuma 13:17

Güncelleme : 23.02.2015 Cuma 13:35

Londra ziyareti öncesinde The Observer'a konuşan Helgesen, Norveç'i ekonomik açıdan etkileyen AB kuralları üzerinde, Birliğe üye olmadan etki sahibi olmakta zorlandıklarını söyledi.

 
Daha önce AB üyeliğini iki kez referandumda reddeden Norveç'in, Avrupa Ekonomik Bölgesi (EEA) üyesi olması sebebiyle AB mevzuatının önemli bir bölümünü uygulaması gerekiyor.

 
Helgesen, ziyareti kapsamında aynı zamanda AB yanlısı kampanya grubu British Influence tarafından düzenlenen 'Avrupa Birliği: Neden üye olmayan birisi BİZİM ayrılmamamız gerektiğini düşünüyor' başlıklı bir toplantıda, İngiltere'nin neden AB'de kalması gerektiğine dair görüşlerini paylaşacak.

 
Hem kendi partisindeki AB karşıtı kanadın, hem de AB karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) yükselişinin baskısı altındaki İngiltere Başbakanı David Cameron, bu yılki genel seçimleri kazanması halinde AB'ye üyelik şartlarını yeniden düzenlemeye açıp referanduma götürme sözü vermişti.

 
İngiliz AB karşıtları sık sık, petrol rezervleri sayesinde Avrupa'daki en zengin ülkeler arasında yer alan Norveç'i, bir ülkenin AB dışında da başarılı olabileceğinin örneği olarak sunuyor.

 
Ancak Helgesen, bu durumun kendileri için sık sık sorun yarattığını ve kendilerini doğrudan etkileyecek kararların alındığı AB toplantılarında ne olup bittiğini anlamakta zorlandıklarını söyledi.
 

Norveçli Bakan, 'EEA üyesi olarak AB iç pazarına tam entegre olmuş durumdayız, ancak Bakanlar Konseyi'nin hazırladığı ve kendi mevzuatımıza geçirdiğimiz düzenlemeler üzerinde oy hakkımız yok' dedi.
 

İngiltere'nin AB'den ayrılması halinde, bütün kararların alındığı Avrupa Komisyonu'ndaki İngiliz temsilcilerin de söz konusu olmayacağına dikkat çeken Helgesen, 'Dışarıda olmak demek elbette ki içeride o kadar insanınız olmayacağı anlamına gelir. Bunun sonucu olarak da düzenlemeler üzerinde etkili olmak daha zor hale geliyor' şeklinde konuştu.

 
Helgesen, AB'de kalıp kalmama kararının İngilizlere ait olduğunu, ancak 'Norveç modelinin İngiltere için ideal olacağını düşünmediğini' söyledi.

 
Norveçli Bakan aynı zamanda İngiltere'nin AB'den ayrılmasının güvenlik açısından doğuracağı risklere de işaret etti. Avrupa'da 'Soğuk Savaş'tan bu yana görülmemiş' bir güvenlik krizi yaşandığını belirten Helgesen, 'O zamanlar Batı'nın güvenliğini sağlayan tek örgüt NATO'ydu. Şimdi Avrupa'nın Rusya'ya verdiği karşılıklar ağırlıklı olarak AB'de şekilleniyor' dedi.
 

Helgesen, 'Askeri bir ittifak olarak NATO, ortak güvenliğimiz açısından vazgeçilmezdir. Ama açıkça söyleyelim, NATO'daki dışişleri ve savunma bakanları toplantıları, AB Dışişleri Konseyi toplantılarından daha az ve daha seyrek gerçekleşiyor. Bunun bir sonucu olarak AB, politikaların belirlenmesinde ana platformu oluşturuyor. Bu politikanın, İngiltere'nin bulunmak istemediği bir masada belirlendiğini düşünmek zor' ifadelerinde bulundu.

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`