KOBİ`lere finansman erişimi kolaylığı

Kredi Garanti Fonu AŞ Genel Müdürü İsmet Gergerli, tahsis sürelerinin yeni yapıyla birlikte 1-2 güne düşeceğini, vergi ve SGK borcu olan firmalara da kefalet sağlanabileceğini söyledi.

23.11.2016 Cuma 11:23

Güncelleme : 23.11.2016 Cuma 15:37

Kredi Garanti Fonu (KGF) AŞ Genel Müdürü İsmet Gergerli, kredi garanti kurumlarına sağlanan Hazine desteğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının büyük yenilikler getirdiğine dikkati çekerek, "KOBİ'lerin finansmana erişiminde çok önemli bir sayfa açtık." dedi.

Gergerli, AA muhabirine, Resmi Gazete dün yayımlanarak yürürlüğe giren, "Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanan Hazine Desteği"ne ilişkin Bakanlar Kurulu kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

KGF'nin 1991'de kurulduğunu hatırlatan Gergerli, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB) üçte bir ortakları olduğunu belirtti.

Gergerli, KOBİ'lerin daha kolay ve maliyetsiz finansmana erişiminde örnek olduklarını ve KGF teminatının, bankalar nezdinde çok değerli olduğunu dile getirerek, "Bankalar mevduat toplar, üzerine risk primini koyar, sermayesinin getirisini hesaplar, karını koyar ve kredi maliyetini çıkartır. KGF teminatı olduğunda ise risk primi ve sermaye getirileri maliyetlerini ortadan kaldırıyoruz. Bunu Türkiye'de, sanayinin ve yatırımların gelişmesi için yapıyoruz." diye konuştu.

'KEFALET LİMİTLERİ ARTTI'

Bakanlar Kurulu kararının önemli yenilikler getirdiğine dikkati çeken Gergerli, böylece KOBİ'lerin finansmana erişiminde çok önemli bir sayfa açtıklarını vurguladı.

Gergerli, yeni düzenlemenin detaylarına değinerek, "Hazinemiz, 20 milyar liralık bir limit açıyor, biz bu limiti Türk sanayicisine ve KOBİ'sine tahsis edeceğiz. KOBİ'lerin kefalet üst limiti, 1,5-2,5 milyon liradan 3 milyon dolara çıkarıldı. Destekten yararlanıcı tanımına 'KOBİ tanımı dışında kalan diğer işletmeler' de eklendi. Tanım dışında kalan diğer işletmelerin kefalet üst limiti de 50 milyon dolar oldu." ifadesini kullandı.

'VERGİ VE SGK BORCU OLANLAR DA YARARLANABİLECEK'

Gergerli, bankacılık sistemini daha fazla işin içine çekerek, onların desteğini alan bir yapı kurduklarını anlattı. Kredi onay komitelerinin kaldırılacağına, tahsis işlemlerinin reyting ve portföy garanti sistemleriyle sonuçlandırılacağına işaret eden Gergerli, ocak ayında ortalama 35-40 gün olan tahsis sürelerini 7 güne indirdiklerini, yeni yapıyla birlikte ise sürenin 1-2 güne düşeceğini bildirdi.

İhracatın finansmanının, Türk ekonomisi için çok önemli olduğunun altını çizen Gergerli, "Eximbank'a yüzde 100 teminat vererek ihracatçı KOBİ'lerin finansmana erişimini kolaylaştıracağız. Banka aracılığıyla kullanılacak Eximbank kredilerinde ise mevcutta yüzde 75 olan kefalet limiti, KOBİ ve KOBİ tanımı dışında kalan ihracatçı yararlanıcılar için yüzde 85 olarak uygulanacak." değerlendirmesinde bulundu.

Gergerli, vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim borcu olanların, daha önce sistemden yararlanamadığına ancak yeni düzenlemeyle onlara da bir kapı açıldığına dikkati çekti. Düzenlemenin önemine vurgu yapan Gergerli, borcun kurum tarafından Hazine desteğiyle kefalet sağlanacak kredinin yüzde 20'sini aşmaması şartıyla ve öncelikli olarak ödenmesi halinde, vergi ve SGK borcu olan firmalara da kefalet sağlanabileceğini söyledi.

'KOBİ'LER KREDİ LİMİTİNİN YÜZDE 24'ÜNÜ KULLANIYOR'

Vadelerin de yeniden tanımlandığını bildiren Gergerli, işletme kredilerinde 5, yatırım kredilerinde ise 10 yıla kadar vadenin imkan dahiline alındığına belirtti.

Gergerli, ocak ayında toplam risk bakiyelerinin 2,4 milyar lira iken, ekim ayında 4,6 milyar liraya ulaştığını kaydetti. Bu rakamın KGF için önemli bir artış olduğunu, ancak yeterli görmediklerini vurgulayan Gergerli, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bankacılık sektörü, yaklaşık 1,5 trilyon liralık kredi limitleri kullandırıyor. Bunun sadece 400 milyar lirası, yani bankacılık sektörünün yaklaşık yüzde 24'ü KOBİ'lere kullandırılan krediler. Rakamın yeterli olmadığını düşünüyoruz, çünkü KOBİ'ler Türkiye ekonomisinin gelişmesinde çok önemli bir dinamik. Bunun bankacılık sektöründeki payının da artırılması gerekir. Onun için KGF'nin imkanlarının artırılması çok önemliydi. Başbakan'ımızın büyük desteğiyle bu imkan sağlandı. Biz de bu olanakları Türkiye ekonomisinin gelişmesine daha iyi kaynak olarak sunmaya çalışacağız."

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

`Çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz`

`BoE ağustos ayında faiz indirebilir`

Borsada yatırımcı sayısı yüzde 72 arttı

`ECB fiyat artışına müsamaha göstermemeli`

En yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde

`Fed faiz indirimlerini erteleyebilir`

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

Toyota`nın net karı rekor kırdı

ABD`de mortgage faizi 4 hafta sonra geriledi

Almanya`da sanayi üretimi düşüş gösterdi

ABD`de tüketici kredilerinde artış yavaşladı

`Yendeki hareket enflasyonu etkileyebilir`

API petrol stokları artışını sürdürdü

ABD’de işletmeler enflasyonda çözüm istiyor

`Siparişlerde azalma ekonomiyi yavaşlatıyor`

`Petroldeki artış enflasyonu yükseltebilir`

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`