Komşu`nun anlaşmaya inancı tam!

Yunan liderler kurtarma fonu anlaşmasının yakın olduğunu söylese de, kreditörlerin bazı şüpheleri var.

19.05.2015 Cuma 09:56

Güncelleme : 19.05.2015 Cuma 10:33

Yunan liderler kurtarma fonunun serbest bırakılması için yapılacak bir anlaşmanın yakın olduğunu belirtirken, kreditörler ülkenin henüz gerekli şartları yerine getirmediğini ifade ediyorlar.


Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis dün akşam ülkesindeki Star TV'ye verdiği röportajda ''Anlaşmaya çok yakınız. Bir hafta içinde gerçekleşeceğini düşünüyorum'' diye konuştu.


Dün daha erken saatlerde konuşan Başbakan Alexis Tsipras ise, uzun ve zorlayıcı müzakerelerin ardından iki tarafa faydalı olacak bir anlaşma için son düzlükte olduklarını belirtmişti.


Yunanistan'ın kemer sıkma politikaları karşıtı hükümeti daha önce birçok kez uzlaşmanın yakın olduğunu belirtmiş, daha sonra istihdam piyasası ve emekli maaşı gibi konularda somut adımlar görmek isteyen kreditörler tarafından yalanlanmıştı.


Avrupa Birliği'nin Ekonomiden sorumlu Komisyoncusu Pierre Moscovici dün yaptığı açıklamada Yunanistan'ın kurtarma fonu için şartları yerine getirmek noktasında ilerleme kaydettiğini kabul etse de henüz son düzlükte olmadıklarını belirtmişti. Moscovici ''Ülkedeki likidite durumu oldukça sıkıntılı ve anlaşma sağlamak için kalan zaman da sınırlı'' ifadelerini kullanmıştı.


Yunanistan tahvilleri dün geriledi ve 10 yıllık tahvil faizinde Ocak'tan bu yana en ciddi yükseliş kaydedildi. 2 yıllık tahvil faizi ise 308 baz puanlık artışla yüzde 23.99'a çıktı. Bloomberg'ün verilerine göre Yunan tahvilleri halen son 1 ayın en iyi performans gösteren kağıtları konumunda. Atina Borsası ise, Avrupa Komisyonu'nun bir anlaşma sağlamak için çaba sarf ettiğini gösteren bir haberin ardından yüzde 1.6 yükseldi. AB Komisyonu Sözcüsü ise bu tekliften haberi olmadığını söyledi.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma