Köprüden önce son çıkış mı?

Fed`in aralık ayında faiz artırabileceğine ilişkin beklentiler artarken, gözler yarınki PPK toplantısına çevrildi. Peki yarın Merkez için köprüden önce son çıkış mı? Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Karayazıcı UZMANPARA okurları için yanıtladı.

23.11.2015 Cuma 12:10

Güncelleme : 24.11.2015 Cuma 14:17

AYŞE EKİN GÜNDÜZ/UZMANPARA

Piyasalar aylardır ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımı beklentisiyle sarsılırken, yatırımcıyı aralıkta 'Büyük bir deprem olur mu' korkusu sardı. Son açıklamalar Fed'in gelecek ay faiz artırımı yapabileceği beklentilerini yükseltirken, gözler bu kez de kritik açıklama öncesi Merkez Bankası'nın (TCMB) yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrildi.

Yarınki toplantı öncesinde Merkez için 'Köprüden önce son çıkış mı?' sorusu akıllara gelse de 'Paranın Uzmanları' Fed'in faiz artırımının fiyatlandığını, faiz artırımı olsa dahi bunun büyük bir deprem değil, küçük sarsıntılar şeklinde hissedilebileceğini belirtiyor.
 
Seçimin hemen ardından 2.80'e kadar gevşeyen dolar/TL'nin 2.83 seviyesinde seyrettiği günde, Merkez'in Fed'in son toplantısından önce son viraja nasıl gireceğini, olası virajı alamama durumunda üzerinde kendisini koruyacak ekipmanı olup olmadığını, aralık depreminin Richter ölçeğine göre kaç şiddetinde hissedilebileceğini, dolar/TL'de ve piyasalarda yaratacağı etkileri ve daha fazlasını Gedik Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı'yla konuştuk.


1-  Aylardır gelişen ekonomiler Fed kaynaklı öncü depremlerle sarsılıyor. Aralık ayındaki toplantıda Richter ölçeğine göre depremin şiddeti ne olur?

Karayazıcı:
Ayşe Hanım ben deprem beklemiyorum. Piyasalar son 14 aydır faiz artırım sürecinin başlamasını fiyatlıyor. Mayıs 2013–Ocak 2014 arasında da varlık alımlarının kesilecek olması fiyatlanmıştı. Bir bütün olarak 30 aydır ABD ‘nin normalleşmesi fiyatlanıyor.

ALTIN VE GÜMÜŞ... EYVAH FED...

Altın ve gümüş eyvah Fed duygusu ile kasım ayında % 9 kadar değer kaybetti. Önümüzdeki 3 hafta içinde belki % 7 kadar daha da gerileyebilirler. Ancak altın 1000 gümüş 13 dolar civarında taban oluşumunu gerçekleştirip beklenen kötü haber gelince rahatlayacak ve ibreyi yukarı çevirecek diye düşünüyorum.

'UFUKTAKİ KÖTÜ HABERE RAĞMEN DİRAYETLİLER'

Gelişen ülke piyasaları ise daha dirayetli. Kasım bir bütün olarak gerek döviz gerek tahvil gerek ise hisse piyasalarında yatay seyre sahne oluyor. Ufuktaki kötü habere rağmen (Fed) gelişen ülkeler negatif ayrışmıyor. Bence bu çok önemli.  Bize bir bağışıklık kazanıldığını ve bu haber geldikten sonra gerilime değil aksine rahatlamaya neden olabileceğini gösteriyor.

2- Söz konusu deprem dolar/TL'de çatlaklara mı neden olur? Kur depreme güçlü ve dimdik ayakta mı kalır yoksa TL yerle bir mi olur?
 
Karayazıcı: Önümüzdeki 2-3 hafta Fed bu adımı atmadan önce hele de 4 Aralık ABD istihdam veri seti de güçlü gelirse kısıtlı&geçici yükselişler görebiliriz. USDTRL özelinde 2,89 ve 2,93 güç kazanmış dirençler halini aldı. Ben Fed faiz artırım dönemini başlattı diye döviz cephesinde kalıcı bir yükseliş yaşanacağını sanmıyorum.
 
'2 AY İÇİNDE 2.73'E YÖNELİM DAHA OLASI'

Aksine hükümetin kurulması, reform paketine yönelik beklentiler ve Fed sonrası gelişen ülkelere sermaye akımının hızlanabileceği dış iklim ile önümüzdeki 2 ay içinde 2,73’e yönelim olasılığını daha yüksek buluyorum. 
 
3- Merkez Bankası, Fed'in aralık toplantısından önceki son viraja yarın nasıl girer?

Karayazıcı: Türkiye’de geride kalan 30 ayda faiz oranları kabaca % 3,5-4 puan  kadar yükseldi.  Bu neden yaşandı? Bir parça iç faktörlerden ama ağırlıkla ABD Merkez Bankası önümüzdeki 2 yıl faiz oranlarını toplam 2 puan kadar arttıracak diye oldu. Başka bir deyişle Fed adımı atmadan gerek Türkiye gerek diğer gelişen ülkeler kendilerini yeni duruma adapte ettiler. Piyasa etkisi ile bir nevi önceden vitrin dizaynını gerçekleştirdiler.

MERKEZ'İN SİLAHININ YÖNÜ NE?  
 
TCMB yarın bir adım atmaz. Fed Aralık’ta faiz artırımına giderse piyasa TCMB‘nin de haftalık politika faizini yükselteceğini düşünüyor. Ben aynı görüşte değilim. TCMB sadeleştirmeyi yani gecelik borç verme faizi ile haftalık borç verme faizini iki faizi ortada buluşturarak değil geceliği kademeli biçimde aşağı çekerek gerçekleştirmeyi planlıyor.

'FED ARTIRINCA TCMB DE ARTIRABİLİR DUYGUSU YETERLİ BİR SİLAH'

Ancak bu konuda acele etmeyecek, gelişen ülkeler lehine belirgin bir rüzgarın ortaya çıkmasını, enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü revizyonunu  ve USD ‘nin dünya genelinde gerilemeye başlamasını bekleyecektir.    

4- Merkez'in olası virajı alamama durumunda üzerinde kendisini koruyacak yeterli ekipmanı var mı? 
 
Karayazıcı: Fed arttırınca TCMB de arttırabilir duygusu yeterli silah zaten. Piyasa TCMB istese de hamle yapamaz diye düşündüğünde spekülatif ataklara açık oluyorsunuz.  Türkiye bu konuya özen gösterir, zedelenen güveni de tamire yönelirse TL ‘nin değer kaybedeceği bir atmosfer oluşmayacaktır. 

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi