Küresel piyasalar parasal genişlemeyi fiyatlıyor

Küresel ekonomide yaşanan belirgin yavaşlama sonrası artan parasal genişleme olasılığı piyasalar ve varlıklar tarafından fiyatlanıyor.

05.07.2019 Cuma 11:39

Güncelleme : 08.07.2019 Cuma 09:21

ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer birçok  merkez bankalarının geçen aydan itibaren seslendirmeye başladıkları faiz  indirimi, piyasalardaki varlık fiyatları üzerinde etkisini göstermeye başladı.

Analistler, 10 yıl aradan sonra Fed'in temmuz toplantısında faiz  indirimine gitmesine kesin gözüyle bakarken, bu ihtimal mayısta yüzde 19  seviyesinde bulunuyordu. ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 1,939 ile Kasım  2016'dan bu yana en düşük seviyeye inmesi analistler tarafından bu beklentinin  bir sonucu olarak gösteriliyor.

Öte yandan ABD'de terse dönmüş getiri eğrisi 1 ayı geride bırakırken,  bugün açıklanacak tarım dışı istihdam rakamının faiz indirimi beklentisini  güçlendirebileceği veya zayıflatabileceği ifade ediliyor.

Mayıs ayında 75 bin olarak açıklanan tarım dışı istihdam verisinin 100  binin altında gelmesinin erken bir faiz indirimini beraberinde getireceğini  aktaran analistler, piyasa beklentisinin ise 160 bin civarında bulunduğuna işaret  ediyor.

DOLAR KARIŞIK BİR SEYİR İZLİYOR

Genişlemeci para politikası öncesi tahvil getirilerinin daha da  düşmesi beklentisi, yatırımcıların dolar talebinin artmasını beraberinde  getirirken, bu durum doların değerinin bazı para birimleri karşısında  yükselmesine yol açıyor.

Dolar, avro ve sterlin karşısında son iki haftanın en yüksek  seviyesine ulaşırken, bu fiyatlamada Avro Bölgesi'nde yaşanan siyasi  belirsizlikler de önemli bir etken olarak görülüyor. Asya tarafında ise doların,  Japon yeni karşısında son üç ayda yüzde 3,5 değer kaybetmesinin, parasal  genişleme olasılığının artması olarak gösteriliyor.

Analistler, risk algısının arttığı dönemde yatırımcıların güvenli  liman olarak gördükleri yeni alarak risklerden korunma yoluna gittiklerini ifade  ediyor.

Türk lirası ise artan jeopolitik risklere rağmen küresel piyasalarda  artan güvercin tutumla birlikte dolar karşısında 5 Nisan'dan bu yana en düşük  seviye olan 5,60 seviyesinin altına inerken, mevcutta 5,61 seviyelerinde denge  buldu.

TAHVİL GETİRİLERİ KÜRESEL BAZDA DÜŞÜŞÜNÜ SÜRDÜRÜYOR

Almanya 10 yıllık tahvil getirileri yüzde eksi 0,399'u test ederek,  ECB'nin rezerv paralara uyguladığı yüzde 0,4'lük vergi seviyesiyle neredeyse aynı  düzeye geriledi.

Yatırımcıları getiri elde etmek için farklı varlıklara yönlendiren bu  durum sonucu İtalya 2 yıllık tahvil getirileri bir yıl sonra negatif bölgeye  geriledi. Böylece Avro Bölgesi ekonomilerinin tamamının 2 yıllık tahvil  getirileri negatif bölgeye inmiş oldu. Ayrıca İtalya 10 yıllık tahvil getirileri  Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviye olan yüzde 1,599 seviyesini test etti.

Öte yandan Avrupa Birliği liderlerinin Uluslararası Para Fonu (IMF)  Başkanı Christine Lagarde'ı aday göstermesi güvercin havanın devam etmesine sebep  oldu. Lagarde'ın gerektiğinde parasal genişlemeye devam edeceği beklentisi tahvil  getirilerini aşağı çeken bir başka neden olarak gösteriliyor.

PARASAL GENİŞLEME HALİHAZIRDA BAŞLAMIŞ DURUMDA

Avustralya Merkez Bankası (RBA) politika faizini bu hafta tarihi düşük  seviye olan yüzde 1 seviyesine çekerken, analistler yüzde 92 ihtimalle yıl sonuna  kadar bu oranın yüzde 0,75 seviyesine gelmesini bekleniyor.

İngiltere'de 48,6'dan 43,1'e düşerek beklentilerin oldukça altında  gelen inşaat PMI verisi de ekonomide yaşanan yavaşlamaya işaret ediyor.

Analistler, İngiltere Merkez Bankasının (BoE) parasal genişlemeye  katılma ihtimalini oldukça yüksek olduğunu ifade ediyor.

SÖZLE YÖNLENDİRME HER ŞEKLİYLE KULLANILIYOR

Japonya Merkez Bankası (BoJ) geçen ay yaptığı politika faizi sonrası  halihazırda uygulanmakta olan parasal genişlemenin devamına karar verdiklerini  açıklamıştı.

BoJ Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya son yaptığı açıklamada,  enflasyon hedefinden uzaklaşılırsa faiz indiriminde tereddüt etmeyeceklerini  söyledi. Faiz indiriminin yeterli olmayacağı durumlara da değinen Amamiya, faiz  indirimiyle varlık alımlarını birlikte kullanabileceklerini, gerekirse kullanılan  araçların özelliklerinin dahi değiştirilebileceğini belirtti.

Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn dün açık olarak ECB'nin  gerekirse sözlü yönlendirmeyi değiştirerek faiz indirebileceğini ve parasal  genişlemeye başlayabileceğini kaydetti.

Rehn, düşük enflasyon beklentilerinin büyük endişe oluşturduğunu  belirterek, bunun gerekçesini ise "piyasa bazlı beklentilerin çok düşük  seviyelerde bulunması" şeklinde gösterdi.
"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma