Lagarde uyardı!

Lagarde, dünya ekonomisinin görünümüyle ilgili görüşlerini açıkladı

03.04.2014 Cuma 07:04

Güncelleme : 03.04.2014 Cuma 07:04

Uluslararası Para Fonu Başkanı Lagarde, küresel ekonominin uzun süreli düşük ve potansiyel altı büyüme riskine karşı uyardı.

IMF Başkanı Christine Lagarde, Washington'da yaptığı konuşmada, gelecek hafta düzenlenecek IMF bahar dönemi toplantıları öncesi dünya ekonomisinin genel görünümüyle ilgili görüşlerini açıkladı.

Uluslararası işbirliğinin önemine işaret eden Lagarde, ülkelerin bir araya gelerek doğru politikaları işbirliği içinde alıp uygulamadığı takdirde dünya ekonomisinin uzun yıllar sürecek düşük ve potansiyel altı büyüme riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Lagarde, dünya ekonomisinin büyük resesyonun yol açtığı tahribatı geride bıraktığını ancak hala yıllık yüzde 3 düzeyinde seyreden büyümenin çok yavaş ve çok düşük olması yüzünden arzu edilen düzeyde istihdam yaratılamadığı ve kitlelerin yaşam standardında iyileşme sağlanamadığını belirtti.

Gelişmiş ülkelerde büyümenin  artmaya başlamasını sevindirici olarak değerlendiren IMF başkanı, ABD'deki büyümenin tüketici talebindeki artıştan meydana geldiği, Euro Bölgesi'nde ise merkez ülkelerdeki toparlanmaya çevre ülkelerin henüz karşılık veremediği saptamasını yaptı.

Küresel ekonominin karşılaştığı sorunlara da değinen Lagarde, çok düşük enflasyonla yaşama olasılığının deflasyon riskinden daha fazla olduğuna dikkat çekti.

Lagarde, düzenli, sürekli ve kalıcı düşük enflasyonun kişilerin talebini bastırmaya ya da ertelemeye yol açtığını dile getirerek, bu durumun ekonomideki toparlanmayı olumsuz etkilediğini söyledi.

Gelişmekte olan piyasalardaki firma borçluluğunun yüksek olmasını da risk kapsamında değerlendiren Lagarde, özellikle ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımını azaltmasıyla şekillenen süreçte finansal ortamın uygunluğunu kaybedeceğine dikkati çekti.

Küresel ekonominin yaşadığı sorunlar ve karşılaştığı risklerle başa çıkabilmek için önerilerini de paylaşan Lagarde, kapsamlı yapısal reformların yapılmasını, mali sorumluluğun sürdürülmesini ve finansal sektör reformunun tamamlanmasını özellikle vurguladı.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de çekirdek PCE belli oldu

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

`En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı`

Microsoft`un gelir ve karı beklentileri aştı

`BoJ üç kez daha faiz artırabilir`

`ABD ekonomisi güçlü`

Japonya Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Çin`in altın tüketimi arttı

Merkez Bankası`ndan zorunlu karşılık adımı

Avrupa`da emlak piyasası kötüleşti

Net UYP açığı belli oldu

`Petrolün enflasyon için yarattığı risk sınırlı`

BNP Paribas`ın ilk çeyrek karı düştü

Toyota`nın satışları ilk kez 10 milyonu aştı

Almanya`da ihracatçıların hissiyatı geriledi

UBS`ten paladyum tahmini

IBM`den 6,4 milyar dolarlık satın alma