Lojistik sektöründe yol sıkıntısı

UND İcra Kurulu Başkanı Şener "Türkiye`nin tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşıyoruz "Türkiye`den Köln`e giden aracın ortalama hızı, saatte 10 kilometre.Akıl alır gibi değil. Sektörümüz zaman ve enerji kaybederken, ülkemiz de kaybediyor" dedi.

29.04.2015 Cuma 10:49

Güncelleme : 29.04.2015 Cuma 10:55

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türkiye'nin tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşadıklarını ileri sürerek, "Türkiye'den Köln'e giden aracın ortalama hızı saatte 10 kilometre. Akıl alır gibi değil. Sektörümüz zaman ve enerji kaybederken, ülkemiz de kaybediyor" dedi.


Şener, Gediz Üniversitesi Lojistik Günleri'ndeki konuşmasında, İran'ın kendi araçlarına öncelik tanıması dolayısıyla Gürbulak Gümrük Kapısı'ndan en erken 4 günde geçebildiklerini belirterek, Orta Asya'daki Türk cumhuriyetlerine kara yoluyla ihracatın İran'ın insafına kaldığını, Türkiye'nin ise İran'a böyle muamelede bulunmadığını söyledi.


Mısır ve Suriye'deki gelişmelerden sonra Körfez ülkelerine ulaşmanın da çok güçleştiğine dikkati çeken Şener, Suudi Arabistan'a gidebilmek için denemedikleri yol kalmadığını dile getirdi.


Şener, ihracattaki en önemli güzergahlardan Avrupa'ya gidişlerinde de sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:


"Kapıkule Gümrük Kapısı'nda tır kuyrukları uzadıkça uzuyor, buradan 3 günde geçersek seviniyoruz. İran dışında Avusturya da bize özellikle olumsuz davranıyor. Avusturya, yılda 21 bin civarında Türk tırının yollarını kullanmasına izin veriyor. Bu kota dolduktan sonra araçlarımızın trenlerle ancak ülkeyi geçebileceği belirtiliyor. Nedenini sorduğumuzda, 'Siz Avrupa Birliği üyesi değilsiniz' deniliyor. Türkiye'nin tüm çıkış yollarında sıkıntı yaşıyoruz. Şu anda Türkiye'den Almanya Köln'e giden aracın ortalama hızı, saatte 10 kilometre. Akıl alır gibi değil. Sektörümüz zaman ve enerji kaybederken, ülkemiz de kaybediyor."


Fatih Şener, güçlü Türkiye'nin güçlü lojistikten geçtiğini, ekonomik büyümenin ihracata, ihracatın da lojistiğe bağlı olduğunu vurgulayarak, "Ülkemiz, coğrafi konumuyla dünya lojistik pazarında Kaşıkçı elması gibi paha biçilmez yere sahip. Ancak bu potansiyeli, çıkış yollarımızdaki sıkıntılar ve gümrüklerimizin iyi çalışmaması nedeniyle ekonomik değere yeterince dönüştüremiyoruz. Yollar açılırsa, önümüzdeki engeller kalkarsa sektörümüz güçlenir, sektörümüz güçlendikçe ekonomimizi de güçlendirir" diye konuştu.


Konuşmanın ardından Gediz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Şener'e plaket takdim etti.

"
En Çok Okunan Haberler

Biden yönetimi 3,3 milyon varil ham petrol alacak

API petrol stokları artışını sürdürdü

Apple hisseleri yükseldi

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu?

Dolar ve euroda son durum ne?