`Merkez Fed`den sonra harekete geçecek`

Ekonomist Banu Kıvcı Tokalı, Merkez Bankası`nın toplantısına ilişkin, "Fed`in normalleşme süreci başladığında, bir haftalık repo ihale faiz oranının artırılarak politika faizi olmasıyla sadeleştirme sürecinin belirginleşeceği belirtildi" dedi.

19.08.2015 Cuma 12:57

Güncelleme : 19.08.2015 Cuma 15:58

TCMB'nin Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısının ardından değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, küresel normalleşmenin gelişmekte olan ülkeler üzerindeki etkisinin, içeride sıkılaştırmanın boyutunu belirleyeceğini söyledi.

Tokalı, TCMB'nin bugün ekonomistlere yaptığı sunumda gelecek dönem para politikası adımlarına açıklık getirmeye çalıştığını belirterek, mevcut durumda iki faiz göstergesine odaklanıldığını, bunların faiz koridorunun üst limiti ve ortalama fonlama maliyeti olduğunu kaydetti.

Toplantıda, Fed'nin normalleşme süreci başladığında bir haftalık repo ihale faiz oranının artırılarak politika faizi olmasıyla, sadeleştirme sürecinin belirginleşeceğinin belirtildiğini aktaran Tokalı, şunları ifade etti: "Mevcut durumdaki iki faiz göstergesinin de orta vadede birbirine yakınsaması bekleniyor.
 
Normalleşmenin başlama aşamasında da faiz koridorunun alt limitinin yükseltilerek daraltılması planlanıyor. Fed'in normalleşme sürecinin gelişen ülkeler üzerindeki etkisine yönelik iki senaryo bulunuyor. Bunlardan biri; faiz artırımının gelişen ülkelerdeki volatiliteyi artırması, diğeri ve bankanın daha olasılıklı gördüğü senaryo ise karardan sonra volatilitenin (oynaklığın) düşmesi. F

aiz artırımının boyutunu da bu iki küresel senaryodan hangisinin gerçekleşeceği belirleyecek. Fed'in faiz artırımına başlama zamanı olarak, eylül ayı olasılıklı senaryo olarak düşünülüyor.

Tokalı, içeride para politikasındaki normalizasyon sürecinin de aşamalı ve yavaş gerçekleşmesinin planlandığını dile getirerek, "Bu doğrultuda, Fed'in adımları netleşene kadar içeride de oynaklığın devam etmesi beklenebilir. Enflasyon görünümüyle ilgili olarak da çekirdek enflasyondaki iyileşmenin sınırlı kaldığı, ancak kur etkisinin düşen ithalat fiyatları nedeniyle, yıl sonuna kadar zayıf kalacağı öngörülüyor" diye konuştu.

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak