Mermer sektörüne devrim niteliğinde iki büyük otomasyon projesi

Sektörde 25.yılını geride bırakan Bilge Teknoloji, otomasyon ve robotik projelerde edindiği bilgi ve deneyimi mermer sektörü için geliştirdiği inovatif nitelikteki iki projeyle taçlandırdı.

12.12.2016 Cuma 16:48

Güncelleme : 15.12.2016 Cuma 10:45

Sektörde 25.yılını geride bırakan Bilge Teknoloji, otomasyon ve robotik projelerde edindiği bilgi ve deneyimi mermer sektörü için geliştirdiği inovatif nitelikteki iki projeyle taçlandırdı.

SELEKSİYONA ROBOTİK ÇÖZÜM

Mermer sektörünün önemli merkezlerinden olan Afyonkarahisar ve Muğla illerindeki müşterilerinin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üreten şirket, mermer üretim prosesinin önemli bir ayağı olan seleksiyon hattı için, görüntü işleme ve robotik çözümler kullanarak hazırladığı otomasyon sistemi ile işletmelerin verimlilik sorununu gidererek, üretim artışı sağladı.

HERŞEY BİLGİSAYAR TARAFINDAN KONTROL EDİLİYOR

Şirketin uluslararası platformlarda birçok başarı elde ettiği ve uzmanlık alanlarından biri olan “görüntü işleme ve video analiz sistemleri” kullanılarak geliştirilen proje, seleksiyon hattı üzerine yerleştirilen endüstriyel kameralardan alınan görüntülerin, geliştirilen özel yazılım sayesinde işlenmesi mantığı çalışmaktadır.

Sistemle ilgili bilgi veren Bilge Teknoloji Şirket Müdürü Sinan Uğurluoğlu ve Satış Müdürü Mehmet Bülent Uğurluoğlu kardeşler “geliştirmiş oldukları sistem sayesinde mermer üretim hattının son aşamalarından olan seleksiyon (istenilen özelliklere göre renk ve çeşitlere ayrılması, hatalı ürünlerin ayıklanması, sınıflandırılması) tam otomatik hale getirildi. Sistem üç çeşit öğrenme yöntemi ile mermerlerin yapısı değişse bile, buna kendi öğrenme metodu, eğitim seti metodu ve personel izleme metotları sayesinde çok hızlı uyum sağlayarak kendini iyileştirip güncelleyebilme özelliğine sahip” dedi.

FABRİKALARA KATKISI ÇOK BÜYÜK

Eski üretim şeklinde mermer seleksiyonu tamamen çalışanlar tarafından fiziksel güçle ve gözle yapılırken, geliştirilen sistem ile tamamen otomatik olarak yapılıyor. Buda hata payının sıfıra indirilmesi, verimlilik, hız ve üretim artışı demek. Ayrıca nihai üründe de kalite artışı yaşandığı için sistemi kullanan fabrikalar ürünlerini daha karlı şekilde satma imkânına kavuşuyorlar.

ROBOTLAR DEVREDE

Çoğunlukla otomotiv sektöründe görmeye alışkın olduğumuz robotlar, bu proje ile mermer sektöründe de kullanılmaya başlamış oldu. Seleksiyon hattındaki banda konulacak mermerler robot kollar sayesinde hızlı ve sorunsuz şekilde yerleştiriliyor, yine aynı şekilde sistem tarafından gruplara ayrılan mermerler robotlar sayesinde paletlere yerleştiriliyor.

SİSTEMDE AGV İNSANSIZ TAŞIMA ARAÇLARIDA KULLANILIYOR

Projede paletler üzerinde bulunan mermerleri tamamen bilgisayarlar tarafından kontrol edilen insansız forkliftler taşıyor. Seleksiyon hattının başına bu insansız taşıtlar tarafından karışık olarak konulan mermerler, hat sonundan istenilen özelliklere göre renk ve çeşitlere ayrılmış, hatalı ürünler ayıklanmış ve sınıflandırılmış bir şekilde, yine bu taşıtlar tarafından alınarak stok alanına götürülüyor.

Ayrıca sadece paletlerin taşınması ile de kalınmayıp, taşınan paletlerin nereye bıkıldığı ve hangi paletlerde ne taşındığını da sisteme kaydedilerek saklanıyor. Böylece ürünler depolama alanlarında kaybolmuyor, üretici zaman ve nakit kaybına uğramamış oluyor. Aynı zamanda AGV insansız forkliftler nakliyat araçlarına da yükleme yapabilme yeteneğine de sahip.

Uzaktan bakıldığında yüksek teknoloji kullanılan bir uzay üssünü andıran sistem, fabrikaya gelen ulusal ve uluslararası ziyaretçiler tarafında da ilgi ile izleniyor.

TÜRKİYE’DE İLK, DÜNYA’DA ÖRNEK

Sistem içerisinde barındığı teknolojiler ve doğaltaş seleksiyonunda tümden bir çözüm olması itibarı ile ülkemizde ilk olma özelliğine sahip, ayıca dünya mermer sektörünün de yakından takip ettiği proje İtalya Roma’da her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen ve dünyanın dört bir yanından katılımcı alan VISIGRAPP 2016 11.Uluslararası Dijital Görüntü İşleme, Görüntüleme, Modelleme Teorileri ve Uygulamaları Ortak Kongresine konuşmacı olarak katılan Bilge Teknoloji Şirket Müdürü Sinan Uğurluoğlu, projenin sunumunu ve getirdiği yenilikleri sektörün önde gelen firmalarına ve konferans katılımcılarına yaptı.

MERMER SCADASI İLE FABRİKALAR ARTIK DAHA İZLENEBİLİR

İstanbul Esenler, Afyon Merkez ve Zafer Teknopark’taki ofislerinde mühendis ve yazılımcı ağırlıklı kadrosu ile ARGE çalışmaları gerçekleştiren şirketin piyasaya sürdüğü son proje ise “Mermer SCADA(Supervisory Control And Data Acquisition) yani “Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama” sistemi.

MERMER MAKİNALARI AKILLI HALE GELİYOR

Sistem bir nevi, mermer sektöründe kullanılan makinelerin akıllı hale gelmesini sağlıyor. Makinelerin PLC’leraracılığı ile entegrasyonunun sağlanarak, SCADA ile uyumlu olmayan mermer makinalarının bile otomasyona uyumlu hale getirilmesi sağlanıyor. Akıllı makinalar sayesinde makineler artık arıza yapmadan önce uyarı veriyor, arıza çıkarabilecek parçalar önceden tespit edilip vardiya değişim saatlerinde kontrolden geçirilerek zaman ve nakit kaybının önüne geçiliyor.

SİSTEMİN SAĞLADIĞI BAZI FAYDALAR

Bilge Teknolojinin geliştirmiş oldu Mermer Scada projesinin başlıca özellikleri ve faydaları şöyle sıralanabilir;

- Mermer fabrikalarında en çok kullanılan katrak, ST, silim gibi makinaların çalışma performanslarının, günlük, aylık ve yıllık olarak kontrol edilmesi sağlanıyor. Bu sayede makinaların ve makinada çalışan operatörlerin çalışma performanslarının izlenmesi, raporlanması,  analiz edip performans sorunlarını veya hatalı çalışan personellerin tespit edilmesi mümkün olmaktadır.
- Makinalarda arıza tespit sürelerini minimuma indirerek arıza tespit için harcanan zamanı çalışma zamanına eklenerek kazanç sağlanıyor.
- Mermer blok takibi ile bloğun hangi ocaktan çıkarılıp, ne zaman nerde ne işlem gördüğünü takip edebilir ve ilk aşamadan son aşamaya kadar ne kadar süre ve ne kadar maliyet oluşturduğunu takip edilebilir. Örneğin anlık olarak katrak makinası üzerinde kesilen bloğun yüzde kaçının işlendiğini ne kadar ortalama hız ile çalışıldığı tek noktadan görülüp, takip edilebilmektedir.
-Makineler üzerindeki parçaların ömürlerini takip ederek küçük problemlerin büyük problemler oluşturmadan,bunların çalışma zamanında değil, mola günlerinde değiştirerek hem maliyet hem de zaman kazancı sağlanmaktadır.
-Personellerin tuttukları yaklaşık raporlar yerine tamamen gerçek veriler üzerinden tutulmuş raporlar ile işlem yapmaya olanak sağlamaktadır.
-Mermer SCADA sisteminde,fabrikadaki makinalardan daha iyi ürün elde edebilmesi için makinanın çalışması istenilen aralıklar belirlenebilir ve istenmeyen şekilde çalışmaya başladığında veya gecikme olduğunda, önceden belirlenen kişilere sms, mail, uyarı, siren vs. şeklinde uyarı verilebilmektedir.
-SCADA üzerinden istenildiğinde uzaktan makinalara müdahale edilebilmektedir. Cep telefonu, tabletler ve bilgisayarlar aracılığı ile tek tuşla makinalar durdurulup, çalıştırılabilmektedir.

Bilge Mermer Scada Sistemi, mermer fabrikalarının maliyetleriniartırmadan, üretim ve kazancında %70’e varan artışlar sağlayabilmesine imkân vermektedir.

 

"
En Çok Okunan Haberler

`Programımızın ana hedefi dezenflasyondur`

Kartla yapılan ödeme tutarı arttı

`TL`nin reel olarak değer kazanmasını bekliyoruz`

UBS`ten ons altın tahmini

Finansal hizmetler güven endeksi yükseldi

Danske Bank, ECB`den 2 faiz indirimi bekliyor

SEC`ten Ethereum kararı

İngiltere`de perakende satışlar azaldı

`Enflasyonda endişe noktasını aşmadık`

Tesla, Şanghay`daki Model Y üretimini azalttı

Japonya`da enflasyon hızı yavaşladı

KKM hesaplarında düşüş sürdü

Merkez Bankası’nın rezervleri arttı

X`in Türkiye`de temsilciliği kuruldu

Eximbank sendikasyon kredisi sağladı

TCMB`den zorunlu karşılık kararı

`Haziranda çeyrek baz puan faiz indirimi makul`