`Mevcut faiz politikaları kur baskısının en önemli nedeni`

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, mevcut faiz politikalarının kur baskısının en önemli nedeni olduğuna işaret etti.

30.04.2015 Cuma 11:54

Güncelleme : 30.04.2015 Cuma 12:25

 Orhan Ökmen yaptığı yazılı açıklamada, Türk ekonomisinin kur baskısından kurtulmadan büyüme dinamikleri ivme kazanamayacağına değinerek, "Ancak mevcut faiz seviyesine yapışıp kalan para politikası kur baskısının devam etmesinin en önemli nedenidir. TL’nin USD ye karşı değer kaybetmesi finansman yükünü artırmakta, Euro’ya karşı değer kazanması veya sabit kalması ise ihracat ve turizm gelirlerini azaltıcı etki yaratmaktadır" diye konuştu.


Ökmen, ytırım ortamına yönelik güvenin zayıfladığına dikkat çekti ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:


Siyasi yönlendirmelere dayalı olarak piyasa ekonomisinin dinamik dokusu zarar görmüş,  ekonominin istihdam gücü düşmüştür: Ekonomiyi düzenleyen denetleyen kurumların bir kısmının partizan yaklaşımları, bir kısmının ise araç bağımsızlığına ve günlük kararlarına yapılan politik müdahaleler yatırım ortamına olan güveni zayıflatmıştır.


Yaklaşan seçimlere kriz ortamında girilmekte olması mutlak surette meclis aritmetiğine yansıyacaktır: Türkiye bütçe disiplini adı altında maliye politikalarının canlandırıcı etkisini göz ardı etmektedir.


Yavaşlayan ekonomik büyüme olgusuna karşı Türkiye dâhil birçok ülke kayıtsız kalmaktadır: Petrol fiyatlarının gelişimi ve güçlü dolar küresel olarak hem zorluk hem de fırsatlar yaratmaktadır. Yavaşlayan ekonomik büyüme olgusuna karşı Türkiye dâhil birçok ülke kayıtsız kaldığı için kısa vadeli görünüm ümitsizleşmektedir. Hâlbuki yapısal reformların hızlandırılması şarttır. Hizmet, ürün ve işgücü piyasaları, enerji, ticaret liberalizasyonu ve rekabet teşviki açılarından yapısal reformların gerçekleştirilmesi zorunluluk haline gelmiştir.


Türkiye’nin mali politikasını etkinleştirmesi gerekmektedir: Özel sektörü dışlayıcı bir etki üretmeden alternatif finansman koşulları yaratılması, emek piyasası üzerindeki vergi yükünün azaltılması ve yüksek sosyal getirileri olan projeler üzerinde harcama yönünde odaklanılması yoluyla makro büyümeyi destekleyici bir rol oynamaya başlaması için Türkiye’nin mali politikasını etkinleştirmesi gerekmektedir.


Japonya ve Avrupa’daki kırılgan toparlanma ve zayıf enflasyon açısından devam ettirilen genişlemeci para politikası Türkiye’nin dış fonlamasında kaldıraç rolü görmektedir.

"
En Çok Okunan Haberler

Apple hisseleri yükseldi

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti