Özel sektörün uzun vadeli borcu 203 milyar $

2015 yıl sonuna göre özel sektörün uzun vadeli kredi borcunun 7,5 milyar ABD doları artarak 203,2 milyar ABD dolarına ulaştığı açıklandı.

12.05.2016 Cuma 10:01

Güncelleme : 12.05.2016 Cuma 12:13

Mart sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2015 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 7,5 milyar ABD doları artarak 203,2 milyar ABD doları, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 1,9 milyar ABD doları azalarak 18,7 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 1,5 milyar ABD doları, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 199 milyon ABD doları arttığı gözlenmektedir.

Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 196 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 792 milyon ABD doları artışla 4,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 5,0 milyar ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 5,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2015 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 1,7 milyar ABD doları azalışla 13,1 milyar ABD doları  finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 663 milyon ABD doları artışla göstererek 2,6 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir.

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, Mart sonu itibarıyla tahvil hariç toplam kredi borcunun %90,0’ını oluşturan özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 6,1 milyar ABD doları arttığı gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 1,0 milyar ABD doları azalarak 17,9 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 203,2 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun %58,8’inin ABD doları, %34,0’ının Euro, %5,1’inin Türk lirası ve %2,1’inin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 18,7 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun da %49,6’sının ABD doları, %31,2’sinin Euro, %18,8’inin Türk lirası ve %0,4’ünün ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, Mart sonu itibarıyla, 203,2 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun %52,7’sini finansal kuruluşların, %47,3’ünü ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, kısa vadeli toplam kredi borcunun ise %85,8’ini finansal kuruluşların 16,0 milyar ABD doları tutarındaki borcu oluşturmuştur.

Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, Mart sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 70,8 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir.

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı