`Parasal riskler tarihi zirvede`

Norveçli dünyanın en büyük refah fonu, para politikasından kaynaklanan yatırım risklerinin arttığını kaydetti.

16.04.2015 Cuma 11:38

Güncelleme : 16.04.2015 Cuma 12:00

Norveç'in 890 milyar dolar büyüklüğündeki ülke refah fonu için, para politikasından kaynaklanan yatırım riskleri hiç bu kadar büyük olmamıştı.


Oslo merkezli fon, diğer küresel yatırımcıların büyük bölümü gibi, tüm dünyada merkez bankalarının ekonomik büyüme ve enflasyonu desteklemek için teşviklerini artırmaları ile birlikte, daha önce görülmeyen yürümeye çalışıyor.


Fonun CEO'su Yngve Slyngstad, Bloomberg'in New York'taki merkezinde verdiği mülakatta, "Para politikası bugünün piyasasında fiyatlamayı, para politikasının kendi başına izlenmesi gereken bir risk haline geldiği ölçekte etkiliyor," dedi ve "Yatırımcılar, para politikasındaki değişiklikleri üzerinde, genelde olduğundan ve hatırlayabildiğim kadarıyla şimdiye kadar olduğundan daha fazla odaklanıyor" şeklinde görüş bildirdi.


Rekor düşük tahvil faizlerinden dolayı getirilerinin azaldığını kaydeden dünyanın en büyük fonu, geçen ay, diğerlerinin arasında, İspanyol tahvilleri satın alarak, parasal genişlemeden kar etmeye çalışıyor göründü. Avrupa Merkez Bankası, tarihinin en büyük varlık alım programını, uzun vadeli faizleri aşağı çekmek için Euro Bölgesi ülke tahvillerini alarak, Mart ayında başlattı.


Bu adım tahvil faizlerinin birçok ülkede sıfır seviyesinin altına inmesini sağlarken, hisse senetlerinde güçlü yükselişlere neden oldu. Avrupa hisse senetlerinin göstergesi Stoxx 600 Endeksi bu hafta rekor seviyeye tırmandı ve bu yıl yüzde 21 yükseldi.


Slyngstad, "Fiyatları hareket ettiren herşey izlenmesi gereken bir risktir ve burada para politikasının etkileri fiyatları dramatik bir biçimde etkiliyor," dedi ve "Elbette bu durum, uzun vadeli faizler ve şimdilerde daha önemli bir şekilde kurlarla olu.

Bu mevcut piyasanın bir gerçeği" yorumunda bulundu. Resmi adıyla Hükümet Emeklilik Fonu Global 2014'te yüzde 7.6 getiri sağladı. Bu 2011'deki zarardan bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor. Hükümet tarafından görevlendirilen bu fon, yüzde 60 hisse senedi, yüzde 35 tahvil ve yüzde 5 emlak tutuyor. Fon büyük ölçüde küresel endeksleri izliyor, ancak bu göstergelerden de yön alıyor.

"
En Çok Okunan Haberler

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

`ABD enflasyonu hisseler için önem taşıyor`

Euro Bölgesi`nde yatırımcı güveni toparlanıyor

`Temel göstergelere göre enflasyon yavaşlıyor`

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti

`Haziranda faiz indirimi ihtimali güçlendi`

Avustralya`da iş ilanları sayısı artış gösterdi

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi