Petrol 52 dolar civarında

Petrol, düşüş göstermesi beklenen ABD stok verisi öncesi varil başına 52 dolar civarında seyretti.

20.12.2016 Cuma 08:14

Güncelleme : 21.12.2016 Cuma 10:27

Petrol, ABD'de düşüşünü beşinci haftaya taşıması ve yüksek seyreden toplam stokların azalmasına yol açması beklenen ABD stok verisi öncesi varil başına 52 dolar civarında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.4 yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Çarşamba günü ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanacak olan petrol stokları verisinin, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre geçen hafta 2.5 milyon varil azalma göstermesi bekleniyor. BP Plc varlıklarını artırmak için 3 milyar dolarlık harcama yapacağını duyurdu ve şirket CEO'su Bob Dudley, şirket için en kötünün geride kaldığını kaydetti.

Petrol, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) 30 Kasım'da sekiz yıl sonra ilk kez üretimi düşürme konusunda anlaşmaya varmasından bu yana varil başına 50 dolar civarında seyretti. Aralarında Rusya'nın da bulunduğu bazı OPEC dışı üreticiler de üretimi kısacaklarını duyurdu. EIA'nın haftalık verileri derlemeye başladığı 1982 yılından bu yana en yüksek seviyelerinde seyreden ABD petrol stokları, iki ayı aşkın sürenin en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Sydney'de Fat Prophets kaynaklar analisti David Lennox, "Piyasa ABD petrol stoklarında devam eden düşüşten destek buluyor," dedi ve "Petrol fiyatları, üretim kısıntısına ilişkin anlaşmaya uyulacağı beklentisi ile göreceli olarak güçlü" şeklinde görüş bildirdi.

Salı günü vadesi dolacak Ocak vadel Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 21 sent düşerek varil başına 51.91 dolara indi. Kontrat Pazartesi günü 22 sent yükselerek 52.12 doalra çıkmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 58 altındaydıç Daha aktifişlem gören Şubat kontratı 14 sent düşerek, Hong Kong saati ile 11:36'da 52.92 doalra geriledi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, Pazartesi günü yüzde 0.5 düştükten sonra, 10 sent daha gerileyerek varil başına 54.82 dolara indi. Küresel gösterge Brent petrolü Şubat vadeli WTI'a kıyasla 1.90 dolar primli işlem gördü.

"
En Çok Okunan Haberler

Apple hisseleri yükseldi

Çin`in döviz rezervleri geriledi

`Almanya`nın ihracatı durgunlaşabilir`

`Fed`in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak`

Çin ile Rusya’nın ticaret hacmi arttı

ABD bankaları kredi standartlarını sıkılaştırdı

Grayscale Bitcoin Trust sermaye girişi sağladı

`ABD devlet tahvillerine yatırım yapılmalı`

Avustralya faizi değiştirmedi

Bakır faiz indirimi umuduyla yükseldi

`Birleşme ve satın alma işlemleri hız kazandı`

ABD`de haftalık çelik üretimi arttı

Bankacılık sektörünün net karı belli oldu

Rekabet Kurulu`ndan META`ya para cezası

OECD bölgesinde enflasyon yükseldi

Bakanlıktan altın ithalatı kotasıyla ilgili açıklama

S. Arabistan petrolde fiyat artışına gitti