Piyasada ‘Brexit’ sancısı!

İngiltere’de gerçekleştirilecek referandum öncesi piyasalar çalkalanıyor. ‘Brexit’ durumunda dolar 3 lirayı aşabilir, BİST’te ise 70 bin puan seviyeleri görülebilir. Karar düğün sezonu öncesinde gram altının yeni bir rekor kırmasına da neden olabilir

15.06.2016 Cuma 09:03

Güncelleme : 15.06.2016 Cuma 12:34

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmama kararını verecek olan 23 Haziran’daki referandum Türkiye piyasalarında da etkisini derinden hissettiriyor. Karar'dan Güven Adalı'nın haberine göre sektör temsilcileri AB’nin en büyük ticaret ortaklarından biri olması nedeniyle İngiltere’nin AB’den çıkışı (Brexit) halinde gelişmekte olan ülkeler ile birlikte Türkiye’de de kayıplar olacağını ifade ediyor.  Referandum öncesinde güvenli liman olarak görülen altının ons fiyatı 1.285 dolara yükseldi.

STERLİN TEHLİKEDE

İngiltere’nin bölgeden çıkması halinde sterlinde sert değer kayıpları görülebileceğini ifade eden Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Murat Tufan, “Bu bağlamda GBP/USD paritesi son 30 yılın en düşük seviyeleri olan 1,35 bölgesine doğru gerileyebilir” dedi.

TL üzerinde de olumsuz etkiler görülebileceğini vurgulayan Tufan, “Borsada geri çekilmeler 70 bin puana doğru gerçekleşebilir. Dolarda ise 3,01 TL seviyeleri gündeme gelebilir. Altın fiyatları 1.300 dolar seviyesini aşarak yükselişini 1.320 -1.340 aralığına doğru hızlandırabilir. Gram altında ise yeni rekorlar görerek 130 TL bölgesi gündeme gelebilir” dedi.  Tufan, İngiltere'nin AB'dan çıkma kararı alması durumunda İspanya ve İtalya gibi ülkelerde de AB’den ayrılma sürecini hızlandırabileceğini sözlerine ekledi.

BİST’TE DESTEK KIRILIR

Brexit kararı çıkması halinde gelişmekte olan ülkelerle birlikte Türkiye'de piyasaların da olumsuz etkileneceğini söyleyen ALB Forex Araştırma Uzman Yardımcısı Büşra Varol, “Özellikle son 27 iş gününde 76 bin seviyesinin altında kapanmayan BİST’te brexit, bu seviyenin kırılmasına neden olabilir.

Piyasalarda oluşacak risk iştahına paralel şekilde TL cinsi varlıklar da yön bulacaktır. Beklenti dahilinde borsalardaki satış, tahvil faizlerindeki yükselişle desteklenirse, piyasada azalan risk iştahının TL cinsi varlıklara değer kaybettirmesi beklenebilir” dedi.

ALIM FIRSATINA DÖNÜŞEBİLİR

Global piyasalarda referandumdan ayrılma yönünde sonuç beklentilerinin zaten fiyatlandığını belirten İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, BİST dahil global borsalarda sert satışların sürdüğünü söyledi. “Kararın ne kadarı piyasalarda fiyatlandı ya da fiyatlanacak söylemek zor” diye konuşan Turşucu, sözlerine şöyle devam etti:

“Brexit kararı  durumunda global piyasalarda bir iki gün daha sert satışlar görülebilir. Ardından belirsizliğin ortadan kalkmasına bağlı olarak toparlanmalar görülebilir. Bilinen bir şey var ki, finansal piyasalarda büyük fırsatlar sert hareketlerden sonra oluşur. Bu durumda 73 bin seviyelerine yakın noktalar alım fırsatı verecektir diye düşünüyorum."

4 BÜYÜK KORKU

Saxo Capital Markets Genel  Müdürü Savaş Divanlıoğlu, kararın olumsuz etkilerini açıkladı:

1- Zaten kan ağlayan euro ve sterlinde en az 3 iş günü ağır kayıplar yaşanabilir.

2- AB’nin en büyük ticari ortağı Türkiye’de negatif etkilenecektir.

3- Zor durumda olan AB ekonomisinin toparlanması çok zor olacak.

4- Avrupa ve İngiltere'nin paraları  ile borsalarında ciddi değer  kayıpları görülür.

 

"
En Çok Okunan Haberler

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Dış ticaret istatistikleri açıklandı

Almanya beklentilerin üzerinde büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

`Jeopolitik durum enflasyonda risk oluşturuyor`

HSBC CEO`su görevi bırakacak

Musk daha fazla Tesla personelini işten çıkarabilir

Volkswagen`in satışları düştü

`Faiz indiriminden sonra dikkatli olunmalı`

Samsung faaliyet karını 10 kat artırdı

ABD`de haftalık çelik üretimi azaldı

Goldman Sachs`tan ABD istihdamı tahmini

BMW, Çin`deki fabrikasına yatırım yapacak

Aramco, Çinli şirketle ortaklığı değerlendiriyor

Avustralya`dan Bitcoin ETF`ye onay hazırlığı

Batılı bankaların Rusya`ya vergi ödemesi arttı