Piyasalar cari açık verisine odaklandı

Küresel pay piyasaları, ABD`de açıklanacak veriler ve tahvil piyasasındaki oynaklığı takip ederken, yurtiçi piyasalar ödemeler dengesi verileri ve Hazine`nin ihalelerine odaklandı.

12.05.2015 Cuma 09:05

Güncelleme : 12.05.2015 Cuma 09:35

ABD'de dün veri takviminin zayıf olmasına karşın tahvil piyasasında görülen oynaklığın tedirginliği ile pay piyasalarında düşüşler görüldü. ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri dün yüzde 2,10'dan yüzde 2,29'a kadar yükselirken, 2 yıllık tahvil faizleri ise daha yatay bir seyir izledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,47, S&P 500 endeksi yüzde 0,51, Nasdaq endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti. Analistler, bugün başta perakende satışlar olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını belirterek, tahvil piyasasındaki hareketliliğin de takip edileceğini kaydediyor.


Avrupa tarafında, dün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) beklentiler doğrultusunda faizleri ve varlık alım programını değiştirmemesinin ardından FTSE 100 endeksi yüzde 0,24 değer kaybederken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,31, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,23 düşüş kaydetti. Analistler, pay piyasalarında cuma günkü hızlı yükselişlerin ardından kar satışlarının etkili olduğunu ifade ediyor.


Asya tarafında bugün Çin'de açıklanan cari işlemler dengesi verisinin ardından Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 0,67 yükselirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,14 değer kaybetti. Japonya'da öncü göstergeler endeksi martta aylık yüzde 0,8 arttı, Çin'de 1. çeyrek cari işlemler fazlası ise 78,9 milyar dolar oldu.


Yurtiçinde, Hazine'nin dün düzenlediği ihalelerin başarıyla sonuçlanmasının ardından 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi sınırlı da olsa gerilerken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,82 yükselişle tamamladı. Analistler, küresel tahvil piyasalarındaki satıcılı seyrin ve buna bağlı olarak faizlerdeki oynaklığın piyasaların ana gündem maddesi olacağını belirterek, yurtiçinde cari açık, yurtdışında ise ABD perakende satışlar başta olmak üzere makroekonomik verilerin takip edileceğini ifade ediyor.


TCMB tarafından yarın açıklanacak mart ayı cari açık verisine ilişkin AA Finans beklenti anketine göre, ekonomistlerin beklentilerinin ortalaması 4,4 milyar dolar oldu. Ekonomistlerin bir önceki anket döneminde 37,3 milyar dolar olan yıl sonu cari işlemler açığı beklentilerinin ortalaması ise bu anket döneminde 37 milyar dolara geriledi.


Türkiye'nin cari işlemler açığı şubat ayında 3,2 milyar dolar, yıllıklandırılmış bazda ise 42,8 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

 

 

"
En Çok Okunan Haberler

ABD`de tarım dışı istihdam beklentilerin altında

PPK toplantı özeti yayımlandı

KKM hesaplarında düşüş sürüyor

Bakan Şimşek`ten enflasyon açıklaması

Euro Bölgesi`nde işsizlik sabit kaldı

Nisan ayı dış ticaret rakamları açıklandı

Enflasyon rakamları belli oldu

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arttı

S&P, Fed`den faiz indirimi beklentisini öteledi

`Hedge fonlar daha savunmacı hale geliyor`

`ECB muhtemelen üç kez faiz düşürecek`

Ford Motor`un ABD`de satışları azaldı

Societe Generale net karını açıkladı

`Faiz patikasına taahhütte bulunmuyoruz`

Coinbase Global net gelirlerini artırdı

OECD, Türkiye için büyüme tahminini yükseltti

Deutsche Bank personel maaşlarına zam yapacak