Piyasalar pozitif seyrini devam ettiriyor

Küresel piyasalar, dün ABD`de açıklanan enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması sonrasında artan risk iştahı ile pozitif bir seyir izliyor.

11.05.2018 Cuma 09:27

Güncelleme : 11.05.2018 Cuma 11:20

ABD'de dün açıklanan çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi nisanda yıllık  yüzde 2,1 artışla beklentilerin altında kalırken, bir önceki ay yüzde 0,9 olan  reel ortalama haftalık kazançlardaki artış da nisanda yüzde 0,4'e geriledi.
 
Verilerin ardından dolar diğer para birimleri karşısında değer  kaybederken pay piyasalarında yükseliş eğiliminin devam ettiği görüldü. Dün Dow  Jones endeksi yüzde 0,80, S&P 500 endeksi yüzde 0,94 ve Nasdaq endeksi de yüzde  0,89 değer kazandı.
 
Avrupa tarafında, İtalya'daki hükümet kurma çalışmalarında belirsizlik  azalsa da Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı Lig ile Luigi Di Maio  önderliğindeki sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketi (M5S) arasındaki muhtemel  hükümetin Avrupa Birliği ile ilişkilerine yönelik tedirginlikler euronun  yükselişini sınırlarken, İtalya borsasının da negatif ayrışmasına neden oldu.  Avrupa’nın dün için en önemli gündem maddelerinden biri olan İngiltere Merkez  Bankası toplantısından da beklentiler doğrultusunda politika faizi ve varlık alım  hedefinde değişiklik yapılmaması kararı çıktı.
 
Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,62, İngiltere'de FTSE 100 endeksi  yüzde 0,50 ve Fransa'da CAC 40 endeksi de yüzde 0,20 değer kazandı, İtalya'da MIB  30 endeksi ise yüzde 0,96 düşüş kaydetti. Euro/dolar paritesi dün küresel  piyasalarda dolar talebinin azalması ile yüzde 0,54 değer kazanarak 1,1916'ya  çıkmasın sonrasında bugün Asya piyasalarında yatay seyrediyor.
 
ABD ve Avrupa pay piyasalarının dünkü alış ağırlıklı seyrinin Asya  piyasalarıyla bugüne de taşındığı görülüyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225  endeksi yüzde 0,9 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 değer kazanırken,  Çin'de Şanghay bileşik endeksi yatay seyrediyor.
 
Yurt içinde, dünya borsalarındaki pozitif seyir, döviz kurlarındaki  düşüş eğilimi ve pay piyasalarında güçlenen tepki alımları ile BIST 100 endeksi  yükselişini 2'inci güne taşıdı. Endeks, dün yüzde 1,59 değer kazanarak günü  102.381 puandan tamamladı. Dün yüzde 1,22 azalarak 4,2346'dan kapanan dolar/TL  ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 4,24'ün hemen üzerinde dengelendi.
 
Analistler, ABD ile Kuzey Kore arasında gelişen ilişkinin jeopolitik  riskleri azaltsa da ABD-İran geriliminin artıp artmayacağına ilişkin soru  işaretlerinin piyasalardaki iyimserliği sınırladığını ifade etti.
 
Bugün ABD'de açıklanacak tüketici güven endeksinin takip edileceğine  değinen analistler, yurt içinde ise açıklanan şirket bilançolarının hisse bazlı  hareketlere neden olabileceğini, döviz kurları ve tahvil faizlerinin seyrinin de  izlenmesi gerektiğini söyledi.
 
Analistler, teknik açıdan dolar/TL'nin 4,2350 seviyesinin altında  kalıcılık sağlayabilmesi durumunda düşüşün ivme kazanabileceğini belirterek, BIST  100 endeksinde ise 103.000 puanın direnç, 98.500 seviyesinin destek konumunda  olduğunu dile getirdi.
 
Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:
 
10.00 Türkiye, mart ayı dış ticaret endeksleri
 
15.30 ABD, nisan ayı ithalat fiyat endeksi
 
17.00 ABD, Michigan Üniversitesi mayıs ayı tüketici güven endeksi
 
  

"
En Çok Okunan Haberler

`Fed bu yıl sadece bir kez faiz indirecek`

`Doğru yolda olduğumuzdan emin oluyoruz`

ABD Hazinesi gelecek hafta tahvil ihraç edecek

Güney Kore`de enflasyon %3`ün altına indi

Wall Street`te endeksler karışık seyretti

`Faiz indirimi için daha zaman var`

Fed faiz kararını açıkladı

İstanbul’un enflasyonu açıklandı

Doğal gaz tarifesinde değişiklik yapılmadı

TL mevduatta stopaj oranları değişti

Binance`ın kurucusuna 4 ay hapis

ABD`de mortgage faizi artışını sürdürdü

Temassız ödemelerde limit yükseliyor

Euro Bölgesi ekonomisi ilk çeyrekte büyüdü

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi belli oldu

Altın fiyatlarında ‘Fed’ etkisi

Dolar bugün ne kadar oldu?